Hur gammal måste man vara för att flyga själv

När en minderårig ska resa med flyg gäller vissa regler som måste följas. Normalt sätt har flygbolagen speciella regler för resenärer som är 16 år eller yngre. Minderåriga personer under 18 år behöver en resefullmakt som styrker att vårdnadshavarna har godkänt att deras barn får flyga själv. Regler gäller bland annat för att säkerställa att barn reser säkert och inte mot sin eller vårdnadshavarnas vilja.

För att kunna flyga själv om du är under 18 år ska du ha med dig en resefullmakt som visar att du har fått tillåtelse att resa själv. Förutom resefullmakten ska du följa ytterligare assistansregler beroende på hur gammal barnet är. Barn får normalt sätt flyga utan assistans om de är 12 år eller äldre. Olika flygbolag kan ha olika regler.

Är barnet från 5 år till 11 kräver de flesta flygbolagen att man beställer obligatorisk assistans tjänst. Detta innebär att barnet måste beställa tjänsten från flygbolaget som hjälper den minderåriga under flygresan.

Nödvändiga handlingar

När ditt barn ska flyga själv ställer länder och flygbolag extra krav på dokumentation. Ta reda på vad som gäller för er destination. Om resefullmakt saknas kan resan stoppas.

Du beställer resefullmakt för barns resor utomlands här.

Flygbolagens åldersregler

Kom ihåg att olika flygbolag har olika regler. Vissa tillåter barn som är över 12 år att resa själva medan andra flygbolag har ett högre ålderskrav.

Läs information om ålderskrav för att flyg själv på respektive flygbolags webbplats.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier