Hur länge får man vara utomlands som pensionär

info@utrikesgruppen.se

Denna sida innehåller annonslänkar

Denna sida innehåller annonslänkar. Information om hur länge du som pensionär får vara utomlands. Det snabba svaret är att du får vara utomlands hur länge du vill, men vissa regler gäller för dig som uppbär pension. Tar reda på mer om vad som gäller för dig som är pensionär och ska resa eller flytta utomlands. Här skriver vi mer om vad som gäller.

Du som har arbetat i Sverige har alltid rätt av få dina svenska allmänna pension utbetald även om du har flyttat till ett annat land. Dock kan du få mindre pengar och inte hela din pension. Det skiljer sig om hur mycket du får behålla av din pension beroende på vilken pension du har samt vilket land du nu bor i. Du måste alltid skicka in ett levnadsintyg till Pensionsmyndigheten varje år för att behålla din pension.

Om du har flyttat utomlands och har garantipension får du endast behålla den i vissa specifika fall. Skulle du flytta ut från Sverige har du inte längre rätt till din garantipension. Sverige har vissa villkor med Kanada som gör att du kan få behålla din garantipension om du flyttar dig, dock om du även uppfyller vissa villkor.

Anledningen till att du inte får behålla garantipensionen är för att den grundar sig på var du bor. Garantipensionen betalas därför endast ut till personer som har arbetat och har sin bosättning i Sverige. Skulle du ha garantipension till omställningspension eller änkepension eller efterlevandestödtill barn måste du efterfölja samma regler som gäller för garantipension.

Bra destinationer för pensionärer

Som penisonär finns det många härliga destinationer att resa till i världen. Vad sägs om Grekland, Turkiet, Spanien eller Italien – alla med trevlig hotell och härligt väder.

Kika in på Airtours webbplats och hitta bra erbjudanden till den destinationen du själv vill resa till.

Vilka pensioner har du rätt att ta med dig utomlands?

Som pensionär har du rätt att ta med dig din inkomstgrundade pension oavsett vilket land du flyttar till. Din inkomstpension, premiepension och tilläggspension har du alltid rätt att behålla oavsett var i världen du flyttar. Andra inkomstgrundade pensioner du får behålla är: barnpension, omställningspension och änkepension.

Hur länge får man vara utomlands som pensionär och behålla garantipension

Kom ihåg att du som flyttar ut från Sverige inte får behålla din garantipension men om du stannar utomlands i högst ett år kan du få behålla garantipensionen, detta gäller även om du skulle ha inkomstpensionstillägg. För att kontrollera just om du får behålla din garantipension i högst ett år ska du kontakta Pensionsmyndigheten.

Om du uppbär andra välfärdsbidrag gäller andra regler. Kontakta berörd myndighet för att kontrollera hur länge du får vara utomlands.

För pensionärer som vill vara utomlands

Även om vissa regler skulle stoppa dig från att vara utomlands på dina egna villkor så kan du försöka göra det bästa av situationen. Kontakta berörd myndighet och fråga hur du på bästa sätt kan få alla delar av pensionen men fortfarande vara utomlands.

Utlandsrelaterade frågor sker till Pensionsmyndigheten

Om du har utlandsrelaterade frågor om pension ska du kontakta Pensionsmyndigheten.

Telefon: +46 498-200 700
E-post: international@pensionsmyndigheten.se

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök