Hur vet man om man har dubbelt medborgarskap

Dubbelt medborgarskap innebär att du är medborgare i mer än ett land. Ibland vet man inte om man är medborgare i ett annat land. Detta går givetvis att undersöka i en så kallad medborgarskapsutredning.

Klicka här för att ta reda på om du har eller kan ansöka om ett annat medborgarskap.

Ett medborgarskap är ett förhållande i rättslig väg som uppstår mellan en stat och en individ (medborgare). Detta genom födelsen eller efter en anmälan om medborgaskap.

Sverige tillåter medborgare i Sverige att också ha andra medborgarskap. Om du är medborgare i Sverige så betyder det inte att Sverige alltid vet om du skulle vara medborgare i ett annat land. Detta måste du ta reda på själv.

Fördelaktig med flera pass

Om du är medborgare i fler länder än Sverige kan du få flera fördelar. Bland annat kan det underlätta vid resor där du inte behöver visa så mycket dokument när du ska resa till det ena eller det andra landet.

Fördelar med dubbelt medborgarskap är du får fler möjligheter att arbeta i flera länder. Du får också ta del av sociala förmåner i fler än ett land. Du kan äga, ärva och enklare förvärva egendom. Du har det också lättare att starta verksamheter i landet. Finns du redan i ett system som medborgare blir också samhällets system enklare för dig att ta del av. Mindre dokumentation och enklare processer. Exempelvis, öppna bankkonto m.m.

Är du medborgare i ett annat land har du oftast också rätt att rösta och kandidera i val.

Medborgaskapsutredning

Vill du ta reda på om du är medborgare i ett annat land och därmed har rätt att ansöka om ett pass? Exempelvis kan du vara medborgare i ett land utan att veta om det, om du föddes i ett annat land, om någon av dina föräldrar föddes i ett annat land eller vid andra lagar och regler som gäller i landet.

En medborgarskapsutredning är ett sätt att ta reda på om du är medborgare i ett annat land. Utrikesgruppen undersöker och kontrollerar om du är medborgare i ett annat land. Detta kan ibland vara ett gediget arbete och sker i koordination med myndigheter och andra aktörer i landet. Du får svar av Utrikesgruppen efter att din medborgarskapsutredning är klar

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier