IATA godkänd hundbur – guide

info@utrikesgruppen.seBesök Sveriges profil

IATA godkänd hundbur guide

Det finns en del att tänka på när en hund ska flyga. Din hund måste resa i en IATA-godkänd flygbur och uppfylla vissa andra krav beroende på flygbolaget.

Bestämmelserna om transport av levande djur regleras av International Air Transport Association (IATA) och fungerar som referens för de flesta flygbolag angående burar som ska användas för att flyga djur. Flygbolag kräver ofta att din hund placeras i en IATA-godkänd bur, varför det är viktigt att kontrollera att din bur uppfyller kraven.

Flygbolag har specifika rutiner för godkännande, hantering och leverans av din hund. Flygbolagen tar hänsyng till hundens behov och beaktar dem på ett lämpligt sätt under lastning, lossning eller vid en mellanlandning.

IATA:s föreskrifter – flygbur regler

Buren får inte ha hjul.
Buren måste ha ett fast tak.
Skruvarna och muttrarna som håller i de nedre och övre delarna av buren måste vara ordentligt skruvade och åtdragna.
Buren måste bestå av två sektioner, gjorda av solid och hård plast.
Buren måste också innehålla skålar som är ordentligt fästa vid sin undervägg som innehåller mat och vatten.
Det måste vara rent, men också och framför allt vattentätt och täckt med material som kan absorbera flytande material.
Buren måste vara väl ventilerad med öppningar i alla fyra sidor.
Buren måste också vara ordentligt stängd med ett lås som inte kan öppnas från insidan.
Buren måste ha två etiketter som visar vilken sida som är toppen och botten och en annan etikett som indikerar att buren innehåller ett levande djur.

Bekräfta resan

Kontakta det flygbolag du har valt för att bekräfta att de accepterar ditt husdjur på resdagen. En del flygbolag begränsar antalet djur på en flygning, desto mer förhandsinformation du ger till ditt flygbolag desto bättre är det.

Hälsointyg

De flesta flygbolag kräver ett hälsointyg för alla djur som de transporterar, vare sig de är i kabinen eller som en ensamförsändning. Hälsointyget ska visa att djuret är friskt och klarar av att flyga. Hälsointyget kan du få av din djurveterinär.

Viktigt att tänka på

Var reser din hund till? Ska din hund resa inom Sverige eller utomlands? Tänker du mellanlanda? Var nogrann och kontrollera destinationslandets bestämmelser för frakt av husdjur. på den andra Beroende på din hunds storlek och vikt kan den transporteras i kabinen. En del flygbolag tillåter inte att djur reser i kabinen och kommer då att transportera djuret som specialbagage i ett uppvärmt och ventilerat fack. Det kan faktiskt vara bättre på det sättet eftersom det är tystare och djuren får vila i en lugnare och mörkare miljö.

Det är viktigt att du köper en IATA godkänd flygbur i rätt storlek. Flygbolag kontrollerar att buren är tillräcklig stor för att säkerställa att hunden har tillräckligt med utrymme för att kunna vända och vrida på sig. Hunden ska kunna stå och sitta upprätt och ligga i en naturlig position.

Transport av en del raser är förbjudet hos en del flygbolag.

Flygburar

Det finns flera djurbutiker som säljer IATA godkända burar i olika storlekar. Burarna ska passa till flygtransporter och accepteras av de flesta flygbolagen. Det är upp till flygbolaget att fastställa sina egna regler och de flesta gör det. Det är därför viktigt att du alltid kontaktar flygbolagen inför resan.

Beställ flygtransport av hund eller annat djur

Du kan skicka din hund ensam med flyg så hjälper vi dig att frakta ditt husdjur på ett säkert sätt och ser till att alla krav uppfylls för transport av djur. Vi förbereder resan noga så att det blir enkelt och smidigt för dig.

En professionell djurtransportör underlättar processen med sin kunskap och expertis inom alla områden som är relaterade till frakt av djur.

Beställ offert flygtransport av hund här.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök