Information om fiatvaluta samt video

info@utrikesgruppen.se

Vad är en fiatvaluta?
En fiat valuta är en nationell valuta som inte är knuten till priset på en råvara, exempelvis guld eller silver. Fiat valutans utfärdare är vanligtvis en myndighet, regering eller en centralbank i ett land. Värdet på fiat valutan genereras oftast till hur stort förtroende allmänheten har till valutan utfärdare. Eller rättare sagt den som ger ut dessa pengar säger att det har ett värde.

Väldigt få valutor i världen är äkta råvaruvalutor. De flesta valutor är alltid knutna till att vara en typ av fiatpengar. Exempelvis på fiat valutor är pund, euro och den amerikanska dollarn. Fiat valuta har inget egentligt värde utan det är lagstiftningen som utgör konstruktionen för penningsystemet. Fiatpengar har oftast en begränsad täckning och uppbackning av till exempel en guldreserv.

Det brittiska pundet, euron och den amerikanska dollarn är alla kända exempel på fiat valutor. Faktum är att väldigt få av världens valutor är äkta råvaruvalutor, utan de flesta är på ett eller annat sätt en typ av fiatpengar. Libyen försökte under Muammar Gaddafis tid införa gulddinar som handelsvaluta istället för fiatpengar.

Kryptovaluta är exempelvis aldrig bunden till någon fiat-valuta. Den är inte utgiven eller sponsrad av någon regering och är inte kopplad till något annat värde.

När införde man fiatvaluta

Det är inte så enkelt att direkt säga när första fiatvalutan infördes men sedlar av fiatpengar har använts under 1000-talet i Kina. Under 1900-talet och framåt har fiat pengar varit den dominerande valutan i världen.

Vad betyder fiat på latin

Ordet fiat kommer ursprungligen från latin och är en konjunktivform av verbet ”göra”. Fiat betyder ”Må det ske” eller ”Låt det bli gjort.”

Fördelar med fiatvaluta

Med anledning av att en fiatvaluta inte är en bestämd resurs, som exempelvis guld – har valutans utfärdare en mycket större kontroll över utbudet på valutan och dess värde. Det betyder att utfärdaren, vanligtvis en regering kan hantera kreditefterfrågan, likviditet och räntenivåer på ett ofta säkert sätt.

Nackdelar med fiatvaluta

Eftersom en fiat valuta inte är knuten till en materiell resurs är värdet på en fiatvaluta alltid bunden till att regeringen i ett land sköter sin ekonomiska politik på ett pålitligt och ansvarsfullt sätt. Om regeringen är oansvarig kan det leda till mycket dålig följder. Exempelvis inflation eller till och med hyperinflation som nyligen i Venezuela.

Fiatvalutor löper också större risk att drabbas av olika ekonomiska bubblor med snabba oberäkneliga prisökningar och även snabba prissänkningar. En stark orsak till att fiatvalutor är med om bubblor är för att tillgången till en fiatvaluta mer eller mindre är obegränsad. Det finns alltså hur mycket fiatvalutor som helst. Det är bara att trycka upp och skapa digitalt.

Video: Så fungerar fiatvaluta

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök