Information om kejsarsnitt utomlands

info@utrikesgruppen.se

Foto via Charles J

Här finns information om planerad förlossning med kejsarsnitt utomlands samt annat viktig information. I Sverige krävs ett förhandstillstånd för att få föda med kejsarsnitt. Vilket innebär att du måste förklara varför du inte vill föda på vanligt sätt.

Globalt ökar andelen kejsarsnitt men det är stora skillnader mellan länderna, från någon enstaka procent till över hälften av förlossningarna. Inom OECD tillhör Sverige med 17,3 procent de länder som har låg andel kejsarsnitt.

Många är väldigt rädda och känner en enorm ångest inför den smärta en vanlig förlossning kan ge. Därför väljer allt fler att föda med kejsarsnitt. Men eftersom att det krävs ett förhandstillstånd i Sverige väljer allt fler att föda utomlands utan byråkratihinder. Det är förstås moderns val. Det kan vara en otrolig lättnad att få en plats till förlossningen utan att behöva förklara sig inför svenska läkare om varför man vill genomgå kejsarsnitt. Utomlands betalar man bara och sen är det klart – vilket förståeligt är en smidig väg att ta för många blivande mödrar.

Har man fått en betald tid för kejsarsnitt utomlands då kan man spendera sin graviditet i lugn och ro utan att behöva tänka på och träffa olika doktorer i Sverige för att förklara sig. Men det behöver inte alltid vara det bästa alternativet. Prata alltid med din läkare om vad som är bäst och berätta vad du känner. Oftast kan du lösa allt i Sverige utan att behöva resa utomlands. Säkerheten för dig som ska föda är det absolut viktigaste.

Om du planerar att föda utomlands med kejsarsnitt finns det flera saker du bör tänka på. Kejsarsnitt är en större bukoperation och specialistkirurger måste operera dig. Har du redan bestämt dig är det viktigt att du väljer en mycket pålitligt läkare och klinik. Ge dig inte iväg utomlands bara för att du känner att det i Sverige kan vara en process.

Läs på om kejsarsnitt

Här finns länkar om kejsarsnitt som du kan läsa mer om:
1177 Vårdguiden
Tre kvinnors historier
Vårdfokus

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök