Information om kubansk valuta

info@utrikesgruppen.seDet första du bör veta om det kubanska monetära systemet är att Kuba använder två officiella valutor. CUP (kubansk peso) och CUC (kubansk konvertibel peso). Som turist använder du CUC mycket oftare. CUP valutan infördes under år 1857 i sedelform och kompletterades sedan med mynt från 1915. Kubansk konvertibel peso infördes 1990.

När Kuba introducerade valutan CUC var det meningen att den skulle vara en valuta för utländska besökare, och i syfte att stärka landets ekonomi som var under kris på 90-talet. Kuba ville helt enkelt få in så mycket utländsk valuta som möjligt från turister, genom att reglera turisterna att växla till sig CUC under sitt besök i Kuba. Idag används inte den nya valutan bara av turister utan lokalborna använder valutan i hög utsträckning.

Du kan inte växla till den kubanska valutan utanför Kuba. När du reser till Kuba kan du ha med dig euro, pund eller amerikanska dollar. Sedan kan du växla till konvertibel peso (CUC) när du landar. Observera att det tas ut en avgift på 10 % för att växla amerikanska dollar till CUC, så vi rekommenderar att du tar med dig euro eller pund.

Om du redan har amerikanska dollar och vill ta med dig dessa så blir det ett bättre alternativ att betala avgiften om 10% i Kuba, då det i Sverige tas ut höga avgifter för att växla bort valutan till en annan valuta, cirka 8-13%.

Kubansk konvertibel peso

Den kubanska konvertibla peson (CUC) är en av Kubas två officiella valutor och den som oftast används av besökare. Det är också den mer värdefulla valutan av de två. Värdet på CUC följer den amerikanska dollarn så att 1 CUC alltid kommer att vara lika värd med en amerikansk dollar. Det finns dock vissa växel- och bankavgifter som du måste betala. CUC finns i valörerna 1, 3, 5, 10, 20, 50 och 100.

Kubansk peso

CUP (även ”moneda nacional”) används främst av invånare i Kuba. Turister använder inte CUP så ofta. Växla till dig CUP också då valutan är behövlig för andra utgifter. 1 CUP är värt cirka 36 svenska ören. CUP har samma valörer som CUC.

Hur ska du veta skillnaden mellan CUC och CUP?

Här är hemligheten: CUC har inte ansikten på sedlarna. Om du betalar med CUC så ska du få CUC tillbaka i växel. CUC-sedlarna har också texten ”pesos convertibles” mitt i sedlarna. Undvik att bli lurad genom att kontrollera så att du inte får CUP tillbaka i växel när du har betalat med CUC (som inte har ansikten på sedlarna), då CUP (som har ansikten på sedlarna) är en svagare valuta.

Användning av CUC på kubanska flygplatser är förbjudet

Du kan inte använda CUC i butiker och restauranger på kubanska flygplatser. Se till att du växlar tillbaka alla dina CUC till Euro eller USD innan lämnar landet.

Var kan man växla valuta?

Turister kan växla kubansk valuta i banker, BFI- eller Metropolitano-bankerna, hotell och statliga växlingskontor (CADECA). CADECA-kontor finns på flygplatser, hotell, resorts och köpcentrum. CADECA-kontor är de säkraste och mest pålitliga platserna att växla valuta hos.

OBSERVERA! Sedan 1 januari 2021 kommer Kuba lämnat det dubbla valutasystemet. Den 10 december tillkännagavs att CUC (Konvertibel peso) kommer att börja tas ur omlopp från och med den 1 januari 2021. På Kuba kommer endast kubansk peso vara ett giltigt betalningsmedel.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök