Information om lock och ont i öronen vid flygresa

Får du lock eller ont i öronen under eller efter flyg?
Vissa resenärer får lock och ont i öronen när de flyger. En del får lock även efter flygningen. Här finns information om att få ont i öronen vid flyg.

När ett flygplan påbörjar sin lyftningen eller ska landa förändrar lufttrycket i planet. Med anledning av förändringarna i lufttrycket påverkas öronen. För att öronen ska fungerar normalt ska det vara samma tryck så att luft kan passera in och ut i örat. Luften passerar till och från örat via örontrumpeten som är en kanal.

Innan avresan – köp en reseförsäkring

Din resa blir tryggare om du har en reseförsäkring. Skulle något dåligt hända på destinationen är det tryggare med en försäkring för resor utomlands. Köp reseförsäkring innan avresan.

LÄS MER OM RESEFÖRSÄKRING HÄR.

Vissa personer kan påverkas mer av förändringarna av lufttrycket medan andra inte påverkas alls. Det är individuellt hur luften passerar kanalen örontrumpeten. En del personer får ont i öronen vid flygning. Det är mer vanligt at barn får ont i öronen vid landning än vuxna.

Du kan undvika att få ont i öronen om du använder nedan knep som jämnar ut trycket i öronen vid en flygning.

  • Håll din mun stängd
  • Håll ihop näsborrarna med tummen och pekfingret
  • Stäng munnen och håll för näsan med fingrarna och pressa upp luft genom öronen

Lock i öronen kan ofta sitta kvar längre när örontrumpeten är igentäppt, det uppenbarar sig oftast när du är förkyld eller fått en allergi. Det kan då oftast göra mer ont än vanligt.

Lock för örat som inte släpper

Om du har fått lock för örat efter flygning. Det kan hända att du får ett lock som inte släpper även många timmar efter flygningen. Det kan kännas riktigt obehagligt och du kan få en känsla av att dina hörsel har skadats. Oftast är det inga problem och kommer att släppa. Men om du upplever att problemet inte släpper automatiskt ska uppsöka läkare.

Om locket för örat inte försvinner när du tryckutjämnar enligt tips ovan kan det bero på att det finns en vaxpropp i din hörselgång. Vaxproppen täpper då till din hörsel och innebär att mindre ljud kommer fram till din trumhinna. Med anledning av detta kommer du att höra sämre.

Du kan ringa telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning eller besöka deras kontaktsida. Där kan du få hjälp med bedömning av dina symptom eller hjälp om det krävs.

Produktegenskaper öronproppar för flyg:

Öronproppar förebygger tryckskillnader och ont i öronen under flygning. Om du använder vissa öronproppar under flygresor kan du begränsa eventuella besvär som uppkommer med tryck på trumhinnan vid lyftningen eller landning. I många öronproppar finns en filter som arbetar som en ventil och ger gradvis en tryckutjämning.

Lock för örat med nässpray

Om du ofta upplever att du får lock för öronen vid flygning kan du använda nässpray. Spraya näsan 30 minuter för lyftning och 30 minuter för landning. Nässpray fungerar inte på alla personer men kan hjälpa dig att lättare mildra lock för öronen.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier