Information om pass och passlagen

info@utrikesgruppen.se



Besök Sveriges profil

Här finns information om passets giltighetstid, pass efter namnbyte, pass för utlandsboende, förlust av pass, provisoriskt pass samt annan allmän information om pass.

Den 15:e april 2016 ändrades passlagen och i korthet innebär lagen att:
– Svenska medborgare enbart kan beviljas högst tre pass under en period av fem år,
– vanliga pass ska som regel annulleras och spärras när ett provisoriskt pass utfärdas och
– giltighetstiden för pass som beviljas till barn under tolv år sänks till tre år.

Efter lagändringen kan svenska medborgare som mest beviljas tre pass under en period av fem år. Om behov uppstår kan provisoriskt pass fortfarande utfärdas. Ett provisoriskt pass är till skillnad från ett vanligt pass både tidsmässigt och geografiskt begränsat. Det innebär att ett provisoriskt pass inte kan användas under en längre tid och inte heller för resor till samtliga länder. Svenska polisen och svenska utlandsmyndigheter kan utfärda provisoriska pass. Polisen provisoriska pass utfärdas i pass-bokform och är maskinläsbara. Svenska utlandsmyndigheter utfärdar provisoriska pass i A4-format och dessa är inte maskinläsbara.

Svenska passhandlingar som utfärdas är biometriska och uppfyller samtliga krav som finns i EU-förordningen om säkerhet och biometri i pass. När ett pass är biometriskt så innebär det att passet är försedd med ett datachip som lagrar information om innehavaren av passet så som: personuppgifter, passfoto och fingeravtryck. Giltighetstiden för pass är 5 år.

När du ansöker om pass

En utlandsmyndighet som utfärdar pass har teknisk utrustning för att ta fram underlag till resehandlingen. Ansökan skickas elektroniskt till Sverige för tillverkning.

Två personliga besök

Den som ansöker om ett nytt pass måste göra två personliga besök på passmyndigheten. Första besöket avser att lämna in sin ansökan. Andra besöket avser att hämta det färdiga passet.

För svenskar utomlands

En svensk medborgare som är bosatt utomlands kan ansöka om ett nytt pass olika sätt:
Det snabbaste och mest kostnadseffektiva sättet att ansöka om ett pass på är under ett besök i Sverige. Den som ansöker om ett pass kan vända sig till vilken passmyndighet som helst. Avgiften är 350 kr för ett pass. Passet är normalt klart inom en vecka. Möjligheten till att hämta den färdiga resehandlingen på en ambassad eller konsulat finns också, men då tar det längre tid och en extra avgift för den servicen tillkommer. Ta kontakt med det passkontor i Sverige där du avser att ansöka om pass för att få ett besked om vilka dokument du behöver för att styrka din identitet och ditt svenska medborgarskap.

Ansökan på svensk utlandsmyndighet

Ansökan om pass kan också ske på de flesta utlandsmyndigheterna. Avgiften är högre än på plats i Sverige och är 1 400 kr. Det tar mellan två till sex veckor att få det färdiga passet utomlands, detta eftersom passen tillverkas i Sverige och som sedan ska postas. Du kan fritt välja mellan vilken passmyndigheten du vill hämta passet hos. Observera att en del ambassader inte har tekniska möjligheter för att tillverka pass, på grund av detta behöver svenska medborgare vända sig till närmsta passmyndigheten som kan ta emot ansökan om pass. Personal gör alltid en identitetskontroll när pass lämnas ut.

Vem kan ansökan om pass?

Enbart svenska medborgare kan ansöka och få ett svenskt pass eller ett provisoriskt pass.

Hur mycket kostar ett pass och ett provisoriskt pass?

– Pass 350 kr.
– Provisoriskt pass 980 kr.
– Pass, ansökan utomlands 1 400 kr.

Hur betalar man avgiften för pass och provisoriska pass?

Du kan betala med kort eller kontanter.

Hur länge är ett provisoriskt pass giltigt?

Ett provisoriskt pass gäller enbart för en specifik resa. Det provisoriska passet gäller för den tid och det område som den sökande har behov för. Den sökande ska kunna styrka detta vid ansökningstillfället. Längsta giltighetstid är sju månader.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök