Information om utmattningssyndrom

info@utrikesgruppen.se

Utmattningssyndrom är ett besvär som påverkar den fysiska och psykiska hälsan beror på att du fått svåra påfrestningar som fylls på med stress. Du kan uppleva utmattningssyndrom i olika faser med en aktivitet som gör att du kan känna depression under en längre tid. Det finns hjälp att få med en hälsosam återhämtning.

När du drabbas av utmattningssyndrom upplever du känslomässiga och tankemässiga syndrom. Du kommer att känna: trötthet, utbrändhet, sömnproblem, orolighet, nedstämdhet och ångest. Kroppen kommer också att ta stryk i form av fysiska problem som yrsel, hjärtklappning och ledvärk.

Det är vanligt att utmattningssyndrom kommer i form av succesiva och stegvisa symtom. Insjuknandet sker inte alltid plötsligt, utan ofta går det långsamt och utvecklas till många olika symtom. När ett utmattningssyndrom har utvecklats kan det bli långvarig. I vissa fall kan det ta veckor, i andra fall flera år innan utmattningssyndrom utvecklas fullt ut. Om du snabbt upptäcker tecken på alla symtom är det enklare för återhämtning med rätt behandling och rehabilitering. Utmattningssyndrom kan återkomma igen.

Du som drabbas av utmattningssyndrom kan ofta bli mycket känslig för ljud och olika faser av stress. Yttre påverkan från andra människor, så som ett vanligt engagemang du tidigare har haft kan plötsligt blir svårt för dig. Du kan känna kraftigt ångest över det och också misslyckad i livet samt nedstämd. Detta kan påverka ditt vardagliga liv, i synnerlighet både kroppsliga och psykiska påverkan.

Sök vård och stöd

Vänta inte för lång tid med att söka vård. Ju mer du väntar kan det bli värre. Därför ska du kontrollera din symptom så fort du kan. Du kan få riktigt bra hjälp och en god samt tillräcklig återhämtning. Men om du lever för länge med psykiska symtom är det vanligt att besvären behöver mer återhämtning än vanligt. Se därför till att boka tid hos din läkare och berätta om både kroppsliga och psykiska utmattningssyndrom som du besväras av. Om du får mer symptom under tiden, ska du berätta att du fått mer besvär.

En läkare bör alltid undersöka dina problem och analysera samtliga symtom för att minska riskerna att du insjuknar i ett värre tillstånd. Du ska därför alltid kontakta läkare så fort du upptäcker att du kan ha drabbats av utmattningssyndrom. Det finns många duktiga läkare som snabbt upptäcker att du lider av stress och att du riskerar att få flera symtom om dina problem med stress inte lindras.

Stress är den vanligaste orsaken som påverkar under lång tid

Det är vanligt att människor känner stress symtom, vilket kan leda till mer besvär. Detta är en naturlig del av livet. Enbart stress är inget sjukdomstillstånd eller utmattningssyndrom, men oftast börjar sjukdomsutvecklingen med just stress. Om du lär känna din maximala brytningsnivå av hur mycket stress du tål kan du se till att hitta en balans som fungerar för just dig. Denna balans kan se till så att du inte utvecklar andra symtom.

Exempel är om stress påverkar dina andra sinnen som ger eventuell trötthet ska du se till att vila ut. Kroppen behöver en god vila, vilket innebär minst åtta timmar sömn och inte för mycket sömn. Sömnbesvär finns nästan alltid med i sjukdomsbilden för utmattningssyndrom. Det kan ofta handla om olika svårigheter att somna. Vissa får svårt att somna men väl när personen somnar, sover den för lång tid. Det är vanligt med ett översovande för att slippa ångest och slippa tänka på saker.

Om utmattningssyndrom lever länge med sömnproblem kan andra kroniska problem ge upphov till nya fall av sjukdomar. Det är bra om patienter är vaksamma på tecken på stress och inte låter det gå en längre tid innan ett läkarbesök bokas in. Om det tar lång tid utan att få behandling kan ett annat besvär dyka upp och bli långvarig.

Tillräcklig återhämtning

En person som känner utbrändhet har kommit till stadiet då kroppen känner ett utmattningssyndrom. Många i Sverige upplever detta och får hjälp med behandling för sina symtom. Genom att minska problemen med svår stress, depression, ångest samt ytterligare symtom kan personen återgå till ett vanligt liv igen.

Ibland kan återhämtning ta längre tid då behandling anpassas individuellt beroende på symtom. Många människor får en god återhämtning efter utmattningssyndrom som ofta blir långvarig. Det betyder att en person inte känner utbrändhet igen och kommer inte behöva uppsöka läkare på nytt för tecken på utmattningssyndrom.

Återhämtning kan anpassas genom bland annat: samtalsbehandling och stöd för stress, samtal om kroppen och dess tecken på påfrestan, medicinsk behandling för trötthet och olika läkemedel kan vara ett sätt att som ger hjälp.

Lugna kroppen när du upplever förstadiet

Innan du går in i en värre depression och känner utmattningssyndrom fullt ut finns det många sätt för dig själv att göra ett gott arbete för din kropp. Exempel är att du lugnar ner dig själv, minska din stress så att du får tid till egen återhämtning. Det är fullt möjligt att du söker hjälp av dig själv innan du utvecklar ett utmattningssyndrom då sjukdomsbilden kommer i småsteg med olika stress relaterade symtom. När du känner att saker och ting förändras till det sämre av ett symtom – se då till att hitta en behandling som ger dig och kroppen hjälp.

Ett sätt är att du hittar tid där du ger dig en mer lugnande miljö för din kropp och själ. Låt kroppen. Hitta en aktivitet som ger dig vård när du upplever en mindre utmattning. Det kan är viktigt och bra för dig att du fungerar så som du önskar.

Exempel på egen behandling kan vara att du får massage, besöka olika spa, resa till en varm destination i lugn miljö eller annat som får dig att må bra.

Utbrändhet på grund av arbete

Utbrändhet börjar många gånger på jobbet och första tecknet brukar vara stress. När du upplever stress på jobbet över uppgifter du ska göra kan du flera gånger få svårt att koncentrera dig. Se till att vila igen när saker känns fysisk eller psykiskt tungt. Stress och arbete hör ofta ihop men om det utvecklas till ångest och utmattningssyndrom är det viktigt att du också reflekterar över arbetet så att du inte får en vidare svår sjukdomstillstånd.

Utmattning kan komma plötsligt på jobbet. Detta när du utfört en aktivitet eller flera i arbetet som skapat en negativ balans för dig. Många människor ignorerar utmattningssyndrom i flera veckor för att det kan vara pinsamt att fråga om att få hjälp. Det kan kännas svårt att även söka vård. Det är viktigt att du tar kroppens signaler på allvar. Även om det känns svårt att olika människor får reda på symtomen du har är det viktigt att du pratar med din arbetsgivare.

Arbetsgivare vet att det är både viktigt och uppskattat att arbetstagare pratar om besvären. Om du får svårt med dina besvär kan det ofta leda till att ytterligare medarbetare känner att de behöver hjälp med att du har fått ett utmattningssyndrom. Det handlar därför om att arbetsmiljön fungerar. Du bör därför alltid kontakta arbetsgivaren eller personalansvarig om berätta om symtomen samt dina behov.

Det finns flera exempel på vad du kan göra bra – både kroppsliga och psykiska

Du ska självklart söka och få hjälp om du också önskar det. Men det finns olika sätt för dig att lindra symtomen. Din kropp kommer alltid behöva vård och ställer alltid krav på god sömn. Se till att inte fysisk överbelasta dig. Ofta kan du göra mycket själv som du tidigare inte tänkt på. Tänk på vilka behov kroppen har och därefter bör du se så att tidigare problem inte uppstår.

Många patienter berättar att de många krav som finns på arbetet ger upphov på exempel på fysisk ansträngning som också leder till att symtomen verkar öka i styrka. En del berättar att en två veckor resa långt bort från det vardagliga livet ofta kan hjälpa som också lindrar och gör så att personen mår bättre.

Om du också upplever utmattningssyndrom är det bra om du pratar med människor du vet har haft samma utmattningssyndrom. De ska kunna berätta mer om exempel på hur du gör för att lindra dina symptom. Det är också bra om du berättar om alla dina symptom. Vad som funkande för annan person kanske kan fundera för dig.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök