Beställ intyg resa med annans barn Ryanair

Foto: Kevin Hackert


Beställ ett föräldramedgivande

Dessa regler gäller för barn och minderåriga som ska resa med Ryanair. Läs mer om föräldramedgivande – intyg resa med annans barn Ryanair – eller beställ här.

Varje passagerare som reser med Ryanair har ett personlig ansvar och behöver uppfylla de krav som ställs av flygbolaget Ryanair, myndigheter i avgångslandet och myndigheter vid varje destination.

Ryanair tillåter inte ombordstigning av ensamresande barn som är yngre än 16 år. Om ett barn är yngre än 16 år måste en person som är äldre än 16 år följa med.
 

Godkända resedokument:
  • Ett giltigt utfärdat pass
  • Ett giltigt nationellt ID-kort som är utfärdat av en medlemsstat inom EES-området. Dessa länder utfärdar nationella ID-kort inom och kan användas på Ryanairs flygningar inom EES: Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Gibraltar, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike.Ska du resa till Marocko godtas endast ett giltigt utfärdat pass.
  • Ska du resa till Israel godtas endast pass och passet måste vara giltigt under hela vistelsen och passageraren måste ha en retur- och/eller vidarebiljett annars kan Israeliska myndigheten neka inträde till landet.
  • Ska du resa till Jordanien godtas endast ett giltigt pass. Passet ska vara giltigt i sex månader efter ditt hemresedatum.
  • Ska du resa utanför EES-området måste ditt pass vara giltigt under hela din vistelse utomlands. Om landet du ska besöka kräver visum måste du ansöka om ett.
Särskilda krav för minderåriga

Kontrollera alltid med destinationslandet om vad som gäller vid intyg när du ska resa med annans barn. Ryanair har sina regler och destinationslandet kan också ha krav på intyg.
 
Intyg resa med annans barn Ryanair:
 
Minderåriga som ska flyga mellan EES-länderna i Europa måste ha med sig ett intyg med visar att vårdnadshavarens/vårdnadshavarnas har godkänt barnets resa. Intyg ska visas upp i passkontrollen. Intyg går att hämta från lokala polisstationer och gäller för minderåriga som är bosatta i Spanien.
 
Om vårdnadshavarna är bosatta i Portugal och en minderårig ska resa utan en av föräldrarna eller med en annan person, till eller från ett land som inte omfattas av Schengenavtalet måste ett intyg medtagas. Föräldramedgivandet måste undertecknas av båda vårdnadshavarna eller av en vårdnadshavare om denne har ensam vårdnad av barnet. Underskrifterna ska attesteras om vårdnadshavarna är bosatta i Portugal. Det går även bra att bestyrka underskrifterna hos någon av alla portugisiska ambassaderna. Föräldramedgivandet krävs av Ryanair även när någon ska resa med annans barn.
 
Svenska minderåriga som är under 18 år gamla ålder kan nekas inresa i Portugal om det inte finns någon person som tydligt har ansvar för deras vistelse i landet.
 
Föräldramedgivande – intyg resa med annans barn Ryaniar, för minderåriga som reser med en förälder, ensamresande barn eller ungdomar samt om myndig person reser med någon annans barn:
 
Information om föräldramedgivande
 
Ett föräldramedgivande är ett intyg som bevisar att barnet får resa på det sätt som anges i intyget. Föräldern eller föräldrarna ska skriva under dokumentet vilket intygar att vårdnadshavarna godkänner barnets resa. Intyget används när barn reser ensamma, när barn reser med en förälder eller när barn reser med någon annan person än sin vårdnadshavare/vårdnadshavarna.
 
Intyget kan uppvisas till passkontroller, flygbolag eller till myndigheter som efterfrågar detta dokument.
 
Beställ föräldramedgivande här.
 
Källa: Ryanair.com, Ryanair.com, Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier