Intyg resa med barn – resa med barn utomlands

Här finns information om barns resor utomlands och vilka krav som ställs för att få resa till andra länder samt vad som gäller för att få gå ombord på flygplanet. Länder och flygbolag ställer krav när barn ska resa. Ett intyg som visar att barnet har fått tillåtelse att resa utomlands ska visas upp.

Intyget ska visas upp om du reser med någon annans barn. Intyget ska också visas upp om ett barn reser ensam, med bara en vårdnadshavare eller med en person som inte är föräldrar. En sådan person kan exempelvis vara en lärare, tränare, kusin, syskon eller annan släkt.

För att intyget ska vara giltigt ska båda föräldrarna godkänna utlandsresan. Detta gäller om båda föräldrarna har vårdnaden. I lagen anges det att båda föräldrarna ska fatta beslut i vad som rör barnets liv. En utlandsresa ska därför godkännas av båda föräldrarna.

Om intyg för resa med barn saknas

När en minderårig reser utomlands och intyget saknas har länder och flygbolag enligt lagar och sina egna regler rätt att stoppa resan. Detta görs vid misstankar om att resan skulle kunna vara tvingad. Alltså att barnet utan vårdnadshavarnas tillåtelse har rest utomlands.

Förberedd utlandsresan på korrekt sätt genom att göra iordning intyget för resa med barn utomlands. Du skaffar intyget online på Utrikesgruppens webbplats.

Resehandling barn

När ett barn ska resa krävs att minderårig visar upp pass eller internationell id-handling beroende på destination. Kontrollera vad som gäller innan avresan. Det är på eget ansvar att kontrollera så att man efterföljer inreseregler i landet man ska resa till.

Klicka här för att ladda ner intyg för resa med barn.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier