Klimatkompensation flygresa

Foto: Nasa


Resa med barn? Beställ föräldramedgivande

Det finns många flygbolag och researrangörer som erbjuder klimatkompenserad flygresa. Om du ska flyga kan du klimatkompensera genom att köpa en klimatkompensation, denna kommer dock inte minska utsläppen från flygresan.

När du klimatkompenserar betyder det att du eller flygbolaget ger en gåva till ett klimatkompensationsprojekt som gör insatser för klimatet när du flyger.

Det finns olika projekt som gör insatser för klimatet. Olika flygbolag väljer själva vilka klimatprojekt man vill satsa i genom klimatkompensationen. Oftast är det inte du som kund som står för kostnaden när flygbolagen klimatkompenserar för din flygresa. Du kan göra det separat men det är bolagen som själva väljer att bidra.

Vad innebär det att klimatkompensera sin flygresa via ett flygbolag eller en researrangör? Hur gör man, vart tar pengarna vägen och gör klimatkompensation ens någon skillnad? Vi listar några av projekten som flygbolagen och researrangörerna investerar i.

—–

Klimatkompensation hos TUI

TUI i Norden har valt att investera i projekt som genererar energi från sol, vind, vatten och biogas i Indien, Thailand och Vietnam, i regioner där fossil energi som kolkraft istället hade använts, vilket medför höga utsläpp av växthusgaser. Utöver klimatnyttan bidrar projekten till många andra hållbarhetsmål såsom utbildning, arbetstillfällen och investeringar i lokal infrastruktur.

Läs mer om projektet här.

—–

Klimatkompensation hos Apollo

Apollo samarbetar med GreenSeat (Climate Neutral Group) och där klimatkompenseras alla tjänsteresor. Apollo uppmanar sina kunder att klimatkompensera sin resor, antingen genom GreenSeat eller genom någon annan aktör.

Läs mer om projektet här.

—–

Klimatkompensation hos Ving

Ving investerar i projekt som både reducerar samma mängd utsläpp av växthusgaser men som även bidrar till att skapa tillgång på rent vatten, arbetstillfällen, infrastruktur och främja hälsa och ha en positiv inverkan på samhällen och fler än 125 000 människor.

Läs mer om projektet här.

—–

Klimatkompensation hos Airtours

Airtours har valt att samarbeta med GreenSeat, som arbetar med en mängd olika projekt, samtliga med den bäst renommerade standarden som finns att tillgå. GreenSeat är en del av ”Climate Neutral Group” som använder strikta kvalitetskriterier. Alla projekt är VCS- eller Gold Standard-certifierade och bidrar till FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Läs mer om projektet här.

—–

Klimatkompensation hos Norwegian

I samarbete med CHOOOSE har Norwegian identifierat särskilda projekt i områden som bolaget flyger till och som producerar förnybar och ren energi med långsiktig och mätbar effekt. I takt med att samarbetet med CHOOOSE växer kommer projekten att utökas. Nedan projekt investerar Norwegian i:

Vindprojektet Bac Lieu betraktas som ett ”landmärke” för produktion av ren energi och ligger vid Vietnams sydvästra kust. Projektet använder vindkraft för att generera ren energi, leverera el direkt till det lokala nätet och ersätter koldioxidintensiva fossila bränslen. Den mätbara CO2-effekten av projektet är certifierat av FN och av Gold Standard.

Omvandling av deponigas till energi i Thailand Projektet fångar upp metangas från en av Thailands största depåer i Bangkok och undviker därmed skadliga metanutsläpp genom att omvandla gasen till ren energi som levereras direkt till det lokala nätet. Den mätbara CO2-effekten av projektet är certifierat av FN och Gold Standard.

Run-of-river i Laos Det här småskaliga projektet genererar förnybar energi från floden Houay Makchan i Laos. Projektet bidrar till den regionala energiförbrukningen i Laos, ger prisvärd vattenkraft till det lokala nätet och ersätter koldioxidintensiva fossila bränslen. CO2-effekten av projektet är certifierat av FN och Gold Standard.

Läs mer om projektet här.

—–

Källa: Informationen kommer från respektive flygbolag eller researrangör.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram
Dela på email

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider