Idag lever allt fler barn med skilda föräldrar. Färsk statisk visar att vart fjärde barn inte lever tillsammans med båda föräldrarna. Detta är en ökning med 15 % från 1970-talet. Kontinuitetsprincipen har i domstolar fått allt större betydelse.
Domstolar tar stor hänsyn till kontinuitetsprincipen vid bestämmande om vad som är bäst för barnet. Bland annat innebär att man i största möjliga mån undviker att flytta barn från den redan acklimatiserade miljön. Vilket innebär att barnet bör stanna där man är hemmastadd.
Domstolar konstaterar alltid att barn är i behov av trygghet, stabilitet och lugn och ro. Att rycka barn från sin trygga miljö är inte kompatibelt med kontinuitetsprincipen. Därför bör barn stanna där de mår bäst – alltså på platser som är vana.
Kontinuitetsprincipen vid vårdnadstvister
Vid en vårdnadstvist kommer domstol pröva kontinuitetsprincipen. Utfallet kan komma att se olika ut beroende på var och ens situation.
Det som anses vara viktigt i kontinuitetsprincipen är barnets mående och att få stanna i sin invanda miljö, detta med samma skolgång, förskola om kompisar. Utöver den invanda miljön kommer domstol ta hänsyn till att det är viktigt för barnet att fortsätta hålla stabil kontakt med båda föräldrarna.
Domstolar kommer alltså att pröva en vårdnadstvist väldigt individuellt. Detta för att kunna få till en jämn vikt i barnets liv. Båda föräldrarnas närvaro är viktig samt barnets miljö.
Viktiga länkar