Kontrollera medborgarskap – så gör du det enkelt

Så hjälper Utrikesgruppen dig kolla medborgarskap
Du som vill veta om du har ett annat medborgarskap eller rätt att få ett annat medborgarskap – kan ansöka efter att en utredning görs. För att kunna kolla medborgarskapet behöver du ta kontakt med myndigheter i landet som lämnar uppgifter om vilka dokument du behöver visa upp för att styrka ditt rätt till ett annat medborgarskap.

Klicka här om du vill kontrollera ditt utländska medborgarskap.

Varje fall av medborgarskapsutredning är olika beroende på din situation. Olika länder har olika regler vilket gör just ditt ärende unikt. Det innebär bland annat att myndigheter i ett annat land behöver olika dokument och uppgifter från dig när du vill ta reda på om du har eller kan få ett annat medborgarskap.

Även om du inte har ett fysiskt pass så kan du vara medborgare i ett land. Exempelvis om du föddes i ett annat land, om någon av dina föräldrar föddes i ett annat land eller vid andra lagar och regler som gäller i landet. Du kan ha rätt till ett annat medborgarskap vid olika förhållanden. Exempelvis beviljar andra länder ett medborgskap till en person som är barn till en annan medborgare i landet. I andra fall kan du ha rätt att ansöka om ett medborgarskap om du har bott i ett land under en laglig period under ett visst antal år.

Vad som gör varje rätt till ett medborgarskap unikt är att länder har olika regler. Det går därför egentligen inte svara så enkelt på om just du har rätt till ett medborgarskap. En utredning och förfrågan till myndigheter i landet måste göras när du inte känner till din medborgarskapssituation i landet.

Du behöver ta reda på vad som krävs av dig för att kunna ansöka om ett medborgarskap eller ta reda på om du redan har ett. Bland olika metoder är en direkt förfrågan till sakkunnig på området i medborgarskapslandet att föredra. Det innebär att man ställer en förfrågan till berörd myndighet för din räkning, man inkommer med din historik och övriga uppgifter. Du får sedan svar om vad som krävs för en vidare utredning.

När du vill kolla ditt medborgarskap

Hur vet man om man har dubbelt medborgarskap? Om du vill ha hjälp med hur du går vidare för att kolla ditt medborgarskap kan du kontakta Utrikesgruppen medborgarskapsutredning. En förfrågan skickas till myndigheter som kommer att svara med vilka krav på dokumentation, uppgifter eller annan begäran som krävs enligt landets lagar och villkor.

När du har fått svar av myndigheter i landet om vad som krävs är det dags för dig att inkomma med samtlig efterfrågad information.

Efter den första förfrågan

Redan efter den första förfrågan brukar myndigheter i medborgarskapslandet kunna klargöra om du kan eller redan har ett medborgarskap.

Exempel på dokumentation som kan komma att krävas av dig är skannad passkopia, handlingar eller pass från dina föräldrar eller annat – detta till styrkande av att du har rätt till medborgarskapet, eller om du redan har ett.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier