KontrollintygBesök Sveriges profil

I samband med att du importerar ekologiska produkter till EU behöver du kunna visa upp ett kontrollintyg som försäkrar och garanterar att dina produkter är ekologiska.

Ett kontrollintyg är ett bevis som garanterar att dina produkter verkligen är ekologiska. Olika länder har olika kontrollorgan som kan utfärda ett kontrollintyg som garanterar att just dina produkter är ekologiska. Du måste ha ett kontrollintyg för varje sändning du ska göra till EU.

Reglerna om ekologiska produkter gäller för följande varor och produkter:

  • levande eller obearbetade jordbruksprodukter
  • bearbetade jordbruksprodukter för livsmedelsändamål
  • foder vegetativt förökningsmaterial och utsäde

Livsmedelsverket ansvarar för tillämpningen av reglerna för samtliga av de produkter som är ekologiska, och som är avsedda som livsmedel. Jordbruksverket är den myndighet som har ansvaret för foder och andra ekologiska produkter.

Så beställer du ett kontrollintyg

Kontrollintyget beställer du från Traces NT som sedan ska undertecknas av kontrollorganet eller myndigheten i avgångslandet. Kontrollintyget ska följa med dina ekologiska produkter till den första transportmottagaren i EU.

Du kan bara skicka in ett kontrollintyg elektroniskt. Du måste skicka kontrollintyget för varje ny sändning du gör av ekologiska produkter till EU. Kontrollintyget måste utfärdas i Traces NT. Kontrollintyg i pappersformat som inte är utfärdat i Traces NT är ogiltiga. Du måste skicka in kontrollintyg i original.

Livsmedelsverket är myndigheten i Sverige som verifierar kontrollintyget du skickar in. Detta görs i Traces NT. Du måste skicka in kontrollintyget och få intyget verifierat innan du lämnar in tulldeklarationen till Tullverket.

Skicka original kontrollintyg till nedan adress oavsett hur transportvägen ser ut med dina ekologiska varor.

Göteborgs gränskontrollstation
Port 3 Skandiahamnen
418 34 Göteborg

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram
Dela på email

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider