Köpa resa (flygbiljett) till en utvisad person

När en person har fått en beslut om avvisning eller utvisning ska personen samtala med en handläggare på Migrationsverket. Genom samtalet ska personen som ska utvisas få information om att återvända självmant. För att kunna återvända måste en flygresa bokas. Handläggare hos Migrationsverket kan ta hjälp av Utrikesgruppen som assisterar med flygbiljetter till samtliga länder i världen.

I många fall kan den person som har fått ett beslut om avvisning eller utvisning inte själv köpa sin flygbiljett. Om personen inte har tillräckligt med pengar ska Migrationsverket stå för kostnaderna med att köpa en flygbiljett.

Tänk på att resan ska bokas till det land som står angivet i beslutet från Migrationsverket om avvisning eller utvisning. Det är viktigt att flygbiljetten inte innehar en mellanlandning som den utvisade inte får vistas i. Om personen mellanlandar i ett sådant land kan böter delas ut och resultera i att personen tvingas tillbaka till Sverige.

Bokning av flygbiljetter till ett annat Schengenland ska därför inte göras. Om mellanlandning sker i ett Schengenland måste handläggare hos Migrationsverket kontrollera att den som ska utvisas har rätt att vistas i det landet.

Så köper du flygbiljett till utvisad person

Du köper en flygbiljett via Utrikesgruppen till en person som ska utvisas. Ange datum för avresa och annan viktig information som är nödvändig och som förhindrar att personen reser på ett felaktigt. Felaktiga sätt kan vara att en utvisad person reser till ett land som personen inte har rätt att vistas i.

Skicka en bokningsförfrågan online:

Åka till annat land än hemlandet

Migrationsverket kan köpa flygbiljetter till annat EU-land om en prövning ska ske i det landet. Detta kan bero på att personen som omfattas av beslutet kan ha varit i ett annat EU-land innan resan till Sverige.

Den utvisade personen har i vissa fall möjlighet att resa till ett annat land än hemlandet. Detta kan ske om den utvisade kan styrka att inresa i annat land enligt regelverket kan ske, exempelvis om personen är viseringsfri eller har ett turistvisum till landet.

Efter utresan

Tänk på att den utvisade personen ska styrka att han eller hon har lämnat Sverige. Detta kan göras genom stämplar i passet eller annat som styrker utresan.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier