Kopia av pass och andra förberedelser inför resan

info@utrikesgruppen.se


Besök Sveriges profil

Det finns förberedelser som kan vara viktiga för dig att göra innan du reser. Kontrollera så att du har en reseförsäkring, ett giltigt pass och ibland rätt vaccinationer. Behöver du visum till landet du ska resa till? Håll koll på visumreglerna genom att besöka Utrikesgruppens fullständiga lista över vilka visumkrav som gäller för svenskar.

Ta reda på mer om ditt resmål: Via Utrikesgruppens reseguider och nyheter kan du får mer information om landet du ska resa till. Du kan hålla dig uppdaterad genom att gå in på varje lands profil. I varje lands profil finns färsk information om landet. Informationen kommer många gånger också direkt från landets ambassader som har engagemang i Sverige.

Pass eller andra ID-handlingar: Ett bra tips är att ta en kopia av passet innan du reser.

Inför din resa är det bra att du kontrollerar så du har ett giltigt pass eller ett nationellt ID-kort. Många länder kräver att ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum och ska ha två tomma/stämpelfria sidor. Du behöver alltid ha med dig ditt pass för resor utanför Schengenområdet. Ska du resa inom Schengenområdet måste du kunna legitimera dig och det är tillräckligt att du har med dig ett nationellt ID-kort. Glöm inte bort att ditt körkort inte räknas som en resehandling.

Försäkring: Som regler har du en reseförsäkring genom din hemförsäkring och gäller i 45 dagar. Om du skulle vara borta längre än 45 dagar så bör du kontrollera med ditt försäkringsbolag om du behöver en tilläggsförsäkring. Se verkligen till att du är försäkrad, för om olyckan är framme och exempelvis behöver besöka ett sjukhus så kan kostnaderna bli väldigt höga. Fråga ditt försäkringsbolag om vad som ingår i din reseförsäkring: exempelvis sjukhusvård eller eventuell hemtransport.

Visumregler: För dig som ska resa utomlands och är svensk medborgare så finns det en framställd lista hos Utrikesgruppen över vilka visumkrav som gäller för inresa i samtliga länder i världen. Tänk på att in- och utreseregler ibland kan ändras med kort varsel. Är du osäker kan du vända dig direkt till landets ambassad eller konsulat.

Flyghälsointyg ”Fit to fly certificate”: Resenärer som flyger med ett medicinskt tillstånd eller resenärer som är gravida och ska flyga kan oftast utan några svårigheter resa som vanligt. Ibland kan flygbolag kräva ett ”Flyghälsointyg” av en resenär som har ett medicinskt tillstånd, nyligen haft en medicinskt tillstånd eller är gravid.

Ett flyghälsointyg bevisar att din läkare medger att du klarar av att resa med flyg om flygbolaget du reser med efterfrågar detta. Rekommendationer från flygbolagen är att du alltid ska kontrollera och rådgöra med din läkare om du är tillräckligt frisk för att flyga. Detta för din och andras säkerhet under flygresan.

Här kan du ladda ned ett flyghälsointyg ”Fit to fly certificate” (PDF).

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök