Utrikesgruppen

← Tjänster

Utrikesgruppen

Tjänster

Köra bil genom Europa corona

Foto: Matt Duncan


Beställ fullmakt utlandskörning av annans fordon

För dig som ska resa med bil genom Europa eller till ett land i Europa kan det finnas olika regler kring detta med anledning av corona. För att ta reda på exakt information bör du kontakta ambassaden för det land du ska resa till.

Det ska fortfarande gå att köra bil genom hela Europa för att exempelvis återvända till Sverige eller för att resa runt i Europa. Det kan förekomma kontroller och längre köer än vanligt vid de flesta landgränser.

Att tänka på för dig som ska resa med bil genom Europa

Om du ska köra bil genom Europa med ett fordon som du inte är ägare till kan du beställa fullmakt för utlandskörning av annans fordon. Det innebär att ägaren till bilen, det kan vara en privatperson eller ett företag, exempelvis finansieringsbolag eller din arbetsgivare – ger dig tillåtelse att framföra fordonet utomlands. Under hela resan kan du ha med dig fullmakten som är en påskriven fullmakt från ägaren till bilen. Ska du köra bil genom Europa kan du ha fullmakten med dig som innehåller information om fordonet, registreringsnumret, märke och vem som är den verkliga ägaren till fordonet. I fullmakten anges personen som har fått tillåtelse att låna bilen för att exempelvis resa med genom Europa. Om du ska köra bil genom Europa rekommenderar vi att man förutom fullmakten också har med sig bilens blåa del av registreringsbeviset, som är del 1.  Tänk på att alltid respektera landets lagar och regler när du kör bil utomlands. En fullmakt är ett dokument som visar att du har fått tillstånd av ägaren att framföra bilen utomlands. 

Tips inför din utlandskörning

Glöm inte körkortet och ha med dig fullmakten. Kontrollera om du behöver ett internationellt körkort och ha med dig bilens registreringsbevis, den blåa delen bevisar vem som är ägaren. Ha även ett blankett för skadeanmälan med dig i bilen. Flera EU-länder har även lag på varningstriangeln, så ha med dig en sådan för säkerhetskull. 

Så beställer du fullmakt utlandskörning av annans fordon

Klicka här.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier