Krav på miljödekaler när du kör bil i Tyskland

info@utrikesgruppen.seBeställ fullmakt när du framför någon annans bil utomlands

Information till dig som ska köra bil i Tyskland och landets krav på miljödekaler i miljözoner. I flera tyska städer finns det miljözoner (”Umweltzonen”). Zonerna är Tysklands förebyggande åtgärder med att minska utsläppen i landet.

Du som ska köra en personbil, lastbil eller buss i de tyska städer som har miljözoner måste ha en speciell dekal som heter (”Feinstaubplakette”) eller ibland kallat Umweltplakette. Dekalen ska monteras i vindrutan och synas tydligt. Dekalen har information som visar att ditt fordon har ett partikelutsläpp som understiger en godkänd nivå. Det är förbjudet att köra in i en tysk miljözon om ditt fordon saknar miljödekal.

Glöm inte miljödekalen när du kör i Tyskland. Utebliven miljödekal medför böter och kan innebära bärgning av ditt fordon ut ur miljözonen.

Krav på miljödekal även för svenska fordon

Tyskland kräver att fordon som är registrerade i andra länder ska ha miljödekaler. Planera därför din resa till Tyskland och se till att du har allt du behöver. Om ditt fordon saknar miljödekal får du inte köra in miljözonerna.

Det huvudsakliga målet med de 58 miljözoner som införts i Tyskland är att skydda invånarna i städerna och kommunerna mot förekomsten av partiklar i luften. För närvarande är trafiken i miljözonerna endast tillåtet för fordon som har ett grönt miljömärke (utom i en zon som kräver gult miljömärke), vilket betyder att fordon ska uppfylla kriterierna och föreskrifterna för kravet att köra i miljözoner.

Fordon med gult miljömärke får endast komma in i lågutsläppsområdet Neu-Ulm i Bayern.

Fordon med grönt miljömärke å andra sidan får komma in i alla andra miljözoner i Tyskland.

Hur beställer du en miljödekal för Tyskland?

Du kan beställ ditt miljömärke för Tyskland bekvämt från ditt hem. Du kan skicka din ansökan per post, fax eller e-post.

1 – Fyll i dina uppgifter i en PDF-beställningsformulär, skriv ut det och ta en kopia av ditt registreringsbevis tillsammans med PDF-beställningsformuläret (ägarens information, bilmodell och licensnummer måste vara läsbart). Glöm inte att underteckna det!

2 – Skicka sedan dokument per post, fax eller e-post till:

TÜV NORD Mobilität GmbH & Co.
KG FE-Büro Am TÜV 1
D-30519 Hannover
Fax: +49 511 998-61649
Email: umweltplakette@tuev-nord.de

3 – Dina dokument kommer att kontrolleras, sedan utfärdas miljömärket för ditt fordon (märket är tryckt, inte handskrivet) och skickas per post till dig. Priset är 9,90 euro inklusive moms för fordon som är registrerade i Tyskland. För fordon som inte är registrerade i Tyskland är avgiften 17,50 euro. All information om betalningen inklusive IBAN (International Bank Account Number) och BIC (Bank Identifier Code) kommer att skickas till dig i samband med din beställning.

Om du inte kan få ett miljömärke för ditt fordon behöver du inte betala avgifterna. Leveranstiden är cirka 5-15 arbetsdagar efter att din betalning har mottagits.

Så här kan du också beställa miljödekaler för Tyskland

Om du inte har planerat din resa i förväg kan du köpa miljödekal över disk i Tyskland. Du måste ta med dig ditt registreringsbevis till någon av av de tyska bilprovningarna GTÜ, TÜV eller DEKRA eller till Tysklands motsvarighet till svenska Transportstyrelsen. 

Det går även bra att beställa miljödekaler av DEKRA via webbplatsen https://www.dekra-qualitymanagement.se/miljodekaler.

Reglerna för olika biltyper

Dessa regler gäller när du ska framföra ditt fordon i Tysklands miljözoner.

Dessa fordon får ingen miljödekal: Dieselbilar som har registrerats för första gången år 2000 eller tidigare, bensinbilar som har registrerats för första gången år 1992 eller tidigare, samt fordon som är ombyggda eller amatörbyggda kan inte få någon miljödekal. Det råder körförbud för dessa fordon i miljözonerna.

Dieselbilar som har registrerats för första gången mellan 1 januari 2001 till 31 december 2005 (EURO3) får endast en gul EURO3 miljödekal.

Så monterar du miljödekalen:

Tvätta rent vindrutans insida.

Ta bort skyddsplasten från miljödekalen.

Klistra sedan på den självhäftande miljödekalen på insidan av fordonets vindruta. Gör det på insidan av vindrutans nedre högra kant, sett utifrån fordonet.

Veteranbilar: Samtliga bilar som är veteranklassade, vilket innebär att veteranbilar som är 30 år gamla, räknat från första registreringsdatum, och som är i original skick behöver inget miljömärke och får alltså köra i de tyska miljözonerna. Glöm inte att ta med dig registreringsbeviset för din veteranbil som kan bevisa första registreringsdatum samt ett eventuellt medlemskap i en veteranbilklubb. Dessa dokument kan du ha synligt på instrumentbrädan.

Motorcyklar och fordon med handikapptillstånd: Om du kör en motorcykel eller ett fordon med handikapptillstånd behöver du inte köpa en miljödekal.

När du beställer en miljödekal måste du ange registreringsnumret som du har på ditt fordon när du kör i Tyskland. Se därför till att ange rätt registreringsnummer. Om du ska använda din personlig registreringsskylt ange då den personliga skylten i din beställning av miljödekaler.

GRÖN MILJÖDEKAL
GUL MILJÖDEKAL
GRÖN MILJÖDEKAL

Dieselbilar som har registrerats första gången från 1 januari 2006 och som uppfyller kraven (EURO 4) som utläses från registreringsbeviset i miljöklass 2005. Bensinbilar som har registrerats första gången från 1 januari 1993 eller senare.

Miljödekalen gäller under bilens hela livstid eller tills att bilen skrotas.

GUL MILJÖDEKAL

Dieselbilar som har registrerats första gången mellan 1 januari 2001 och 31 december 2005 (EURO 3). I Tyskland finns det endast en miljözon för den gula miljödekalen, i miljözonen (Neu-Ulm i Bayern).

Ditt fordon som har en gul miljödekal får inte köra in i miljözonerna som kräver grön miljödekal då det är förbjudet.

MILJÖZONER I TYSKLAND – STÄDER

A – F
H – M
N – W
Information
A – F

Aachen
Augsburg

Balingen
Berlin
Berlin (blue)
Bochum
Bonn
Bremen

Darmstadt
Darmstadt Heinrichstr
Darmstadt Hügelstr.
Dinslaken
Düsseldorf
Düsseldorf Eco Lanes

Erfurt
Essen
Eschweiler

Frankfurt am Main
Frankfurt Main (blue)
Freiburg in Breisgau

H – M

Hagen
Halle an der Saale
Hamburg (blue)
Hannover
Heidelberg
Heidenheim
Heilbronn
Herrenberg

Ilsfeld

Karlsruhe

Cologne

Krefeld

Langenfeld
Leipzig
Leonberg / Hemmingen and surrounding
Limburg
Ludwigsburg and surrounding

Magdeburg
Mainz
Mannheim
Marburg
Mönchengladbach
Mühlacker
Munich
Münster

N – W

Neu-Ulm
Neuss

Offenbach
Osnabrück
Overath

Pfinztal
Pforzheim

Remscheid
Reutlingen
Regensburg
Ruhr area

Schramberg
Schwäbisch Gmünd
Siegen
Stuttgart
Stuttgart (blue)

Tübingen

Ulm
Urbach

Wendlingen
Wiesbaden
Wuppertal

Information

Om du inte ska besöka någon av miljözonerna i denna lista behöver du inte köpa ett miljömärke. 

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök