Låna ut bil till kompis

Vilka regler gäller om du lånar ut din bil till en kompis? I många länder kräver polisen och gränskontroller att den som har lånat en bil kan uppvisa en fullmakt som styrker att bilen har lånats ut. Om din kompis ska köra din bil och gör det utan en fullmakt kan problem på destinationen uppstå. Här förklarar vi närmare vad som gäller.

En fullmakt för en utlånad bil visar information om ägaren, fordonet och information om den person som ska framföra bilen (den som har lånat bilen). Fullmakten ska skrivas ut och skriver under av ägaren. Den som lånar bilen ska sedan ta med sig fullmakten under hela sin resa. Tillståndet för att köra någon annans bil ska visas upp till myndigheter, gränskontroller eller den aktör som kräver det.

Med fullmakten kan den du önskar framföra din bil, exempelvis en kompis, familjemedlem, anställd eller annan valfri person.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier