Läs här varför du ska börja löneväxla

Funderar du på att löneväxla? Läs varför det är riktigt bra.
Allt fler löntagare väljer att löneväxla. Denna form av sparande innebär att du och din arbetsgivare tillsammans kommer överens om att spara en del av din lön till ett pensionssparande. löneväxling innebär en form av sparande och betyder att du byter en del av din lön mot pension – alltså, en löneväxling.

Både du och din arbetsgivare tjänar på att löneväxla, detta då din arbetsgivare betalar en lägre skatt på pensionssparande. Denna skatt är cirka sex procent lägre än arbetsgivaravgiften. När detta utrymme finns ger det dig möjlighet att få mer pengar till din pension än vad som skulle betalas ut i lön till dig.

När en medarbetare får möjligheten att växla en del av sin bruttolön till ett pensionssparande beskattas den inte med någon inkomstskatt. Istället beskattas pengarna när arbetstagaren tar ut pengarna vid sin pension. När du använder dig av denna metod för löneväxling kommer arbetsgivaren istället att betala en lägre arbetsgivaravgift som gäller för pension. Detta innebär arbetsgivaren kan sätta till extra pengar till ditt pensionssparande, oftast med 6% extra på det belopp för din löneväxling.

Som arbetstagare är lönen det viktigaste du har och en stark pension. Många människor får endast 50 till 65 procent av sin lön från sin allmänna pension och tjänstepension. Ska du förstärka din inkomst är det viktigt att du kompletterar med en sparform som gör att du tjänar mer. Det är därför allt fler börjar löneväxla genom ett privat pensionssparande.

När är det värt att löneväxla?

Löneväxling är framför allt ekonomiskt fördelaktigt för dig som tjänar mer och har hög lön. När du tar ut mer i lön måste du också betala mer i skatt. Du måste tjäna över ett visst belopp, annars riskerar du att få ett mindre sparande från allmänna pensionen, socialförsäkringen: sjuk- och föräldrapenning. Ligger du under ett visst belopp kommer det svenska ersättningssystemet att påverkas negativt för dig.

När är det värt att löneväxla 2023? Löneväxlingen påverkas av vad du tjänar och beloppet ändras varje år. Inkomstbasbeloppet för år 2023 är 49 967 kr (8,07 inkomstbasbelopp). Du ska alltså ha kvar det beloppet efter löneväxlingen för att det ska vara värt det.

Erbjud löneväxling till anställda

Arbetsgivare kan erbjuda sina anställda att löneväxla och ge dem chansen att tjäna mer pengar till sin pension. Pensionssparandet har lägre skattesatser i procent än vanlig lön och kostar inte företaget något. Den skatt som skulle betalats för den anställdes lön kan istället investeras i en medarbetares framtid – i pensionen.

För att börja erbjuda löneväxling till anställda kan du som arbetsgivare ta kontakt med experter och rådgivare som tar fram en plan för just dina medarbetare. Med en rådgivare ser du till att allt sköts perfekt utan risker för att den anställde ska förlora på att löneväxla. Dessutom ser en rådgivare till att du som arbetsgivare också tjänar på att löneväxla.

Kommer du att flytta utomlands vid pensionen?

Vi lever allt längre och vad är inte bättre att tiden för pension kunna luta sig tillbaka med en starkare ekonomi. Kanske väljer du att bo utomlands där det är varmt och skönt. Med löneväxling är det fullt möjligt att få fler x antal kronor i månader som många behöver.

Oavsett vad du väljer att göra när pensionen kommer bör du ser över dina möjligheter med att löneväxla. Det vi vet idag är att allt fler människor löneväxlar.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier