Sverige har mycket att tacka svenska uppfinnare och entreprenörer för. Vårt välstånd kommer nämligen från den grupp av människor som experimenterar stort för att ta fram nya och bättre lösningar. Det är människor som har gjort livet enklare och bättre. Vi bör alltid hylla dem.
Här listar vi några av de mest kända uppfinningarna som kommit från Sverige. Några innovationerna används av människor i stor utsträckning.
Skiftnyckeln
Johan Petter Johannson (1853-1943) uppfann både rörtången och skiftnyckeln. Båda verktygen har gjort denna man otroligt världsberömd. Produkterna säljs över hela världen och används av privatperson och företag.
Johan Petter Johansson patenterade så många som 110 olika uppfinningar under sin livstid.
Pacemakern
Världens första pacemaker som opererades in i en människa tillverkades av Rune Elmqvist. Operationen leddes av hjärtkirurgen Åke Senning. Året var 1958 och det var minst sagt riktigt revolutionerande. Patienten var Arne Larson och hade ett svårt hjärtfel men tack vare uppfinningen kunde Arne leva fram till att han blev 86 år gammal.
Uppfinnaren Runa Elmqvist föddes 1906 och avled 1996. Han var en riktigt svensk hjälte.
Rune Elmqvist och Arne Senning trodde aldrig att pacemakern skulle få ett stort genomslag i världen. Därför patenterade de aldrig produkten. Fram till idag har cirka 4 miljoner människor en inopererad pacemaker.
Trepunktsbältet – Bilbältet
Nils Ivar Bohlin, född 17 juli 1920 i Härnösand, död 21 september 2002. Han var utbildad flygingenjör. Han är mannen som skapade Volvos trepunktsbilbälte.
Nils rekryterades till Volvo för att arbeta med säkerhet. Där utvecklade han trepunktsbältet som uppfanns och senare patenterades av amerikanerna Roger W. Griswold och Hugh DeHaven. År 1958 fick Nils Bohlin patent på sin egen variant av trepunktsbältet. Året efter monterades Nils trenpunktsbälte som standard i alla Volvos personbilar.
År 1958 fick Nils Bohlin patent på sin variant och under 1959 blev trepunktsbältet monterat som standard i alla Volvos personbilar.
Blixtlåset
Blixtlåset används idag på i princip alla kläder och är en självklarhet för att stänga väskor, kläder och skor.
Olika blixtlås har patenterats innan 1851 men det var Peter A Aronsson (1862–1936) och smålänningen Gideon Sundbäck (1880–1954) som förbättrade konstruktionen avsevärt och tog fram det blixtlås vi i världen använder idag.
Dynamiten
Den mest kända svenska uppfinnaren anses vara Alfred Nobel (1833-1896). Denna man revolutionerade hela sprängtekniken. Han uppfann dynamiten 1866 och fick patent på produkten året efter.
När han levde var han sin tids rikaste personer och han lämnade ett testamente där han gav Sverige Nobelpriset, vilket är världens kändaste pris.
Temperaturskalan Celsius
Anders Celsius (1701–1744) var en svensk vetenskapsman och astronom. Denna herre var verksam i Uppsala där han grundade Sveriges första astronomiska observatorium 1741. Han är världskänd för den 100-gradiga Celsius-temperaturskalan som används världen över för att mäta temperaturen.
Många fysiker försökte i början på 1700-talet hitta olika skalor som kunde mäta temperaturen. Bland annat tog Daniel Gabriel Fahrenheit fram temperaturskalan som idag är Fahrenheit och sattes till 96 grader. På gamla tider fanns det drygt 30 olika temperaturskalor.
Anders Celsius tog vattnets frys- och kokpunkt vid ett visst lufttryck som referens men eftersom vattnet kokar vid olika temperaturer beroende på lufttrycket så gjorde han mätningar på olika höjder. Sedan satte han 0 grader som vattnets kokpunkt och 100 grader som vattnets fryspunkt. Han presenterade sin skala 1742. Det var först efter Anders Celsius död som man vände skalan och Celsius-termometern skapades med 0 grader som vattnets fryspunkt.
Rollatorn
1949, när Aina Wifalk var 21 år gammal drabbades hon av polio. Hon var då tvungen att avbryta sin pågående sjuksköterskeutbildning. År 1976 var hennes axlar utslitna efter att hon gått med käppar i drygt tjugo år.
Hon började fundera på hur hon kunde hjälpa andra människor som hade svårt att gå på egen hand. 1978 hade hon en färdig idé till en ny typ av hjälpmedel som gick på hjul. Det vi idag kallar rollator eller rullator.
Hon fick statligt stöd från en utvecklingsfond för att utveckla idén till en färdig produkt. Fondens handläggare såg stor potential i projektet. Ett företag kopplades in för att konstruera den första prototypen av rollatorn. Tre år senare var den första rollatorn ute på marknaden.
Aina Wifalk ville att rollatorn skulle vara tillgänglig för så många människor som möjligt. Därför tog hon aldrig patent på produkten. Hon fick dock royalties från all försäljning.