Måste barn följa med och hämta pass

Här kan du läsa vilka regler som gäller när barn ska hämta ut sitt pass från passexpeditionen. Har du redan ansökt om ett pass för barnet hämtas passet när leveransbeskedet har skickats till dig. Beroende på om barnet har en id-handling eller inte gäller vissa regler vid uthämtning av passet. Läs nedan regler om barn måste följa med och hämta pass.

Barn som har en egen id-handling och klarar av att komma själv till passexpedition kan hämta sitt eget pass. Det går alltså bra för barn att komma utan sina vårdnadshavare om barnet kan uppvisa sin id-handling.

Barn behöver inte följa med och hämta sitt pass om de är så väldigt små eller inte klarar av att komma till passexpeditionen. Normalt sätt ska ett barn vara med när passet lämnas ut men det finns undantag enligt ovan beskrivning. Det är ingen annan än vårdnadshavaren som får hämta ut barnets pass.

Det kan hända att personal på passexpeditionen avgör om ett pass ska lämnas ut om barnet inte är med. Du som vårdnadshavare kan få frågan om varför barnet inte är med. Om du anger ett skäl till varför ditt barn inte är med kan passet lämnas ut.

Inför en utlandsresa

Kom ihåg att barn som reser utan sällskap av vårdnadshavare, med en av vårdnadshavarna eller annan tredje person behöver ta med sig ett föräldramedgivande som länder och flygbolag har som krav.

Du beställer ett föräldramedgivande online på Utrikesgruppens webbplats. Det är ett tillstånd som föräldrarna ger och som visar att barnet får resa utomlands.

Klicka på länken här för att beställa ett föräldramedgivande.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier