Måste turister bära slöja i Saudiarabien?

info@utrikesgruppen.se

Rijal Alma Village, Rojal Saudiarabien. Foto av Satishaa Javali.
Lokala lagar och sedvänjor i Saudiarabien skiljer sig markant från västvärlden. Islam är landets officiella religion och präglar hela samhället. Det är förbjudet att publikt praktisera annan religion än islam. Uppvisande av andra religiösa litteraturer och symboler är också förbjudna.

Saudiarabiens principer på hur människor ska uppföra sig är strikt islamskt konservativt. I praktiken varierar reglerna beroende på var i landet du befinner dig. Saudiarabien har sedan 2019 lättat på många tidigare strikta krav – speciellt för kvinnor.

Kvinnor, både turister och medborgare, i Saudiarabien är inte längre skyldiga enligt lag att bära Hijab eller Abya (ett kroppsskydd) eller slöja. Detta var en del av en serie människorättsreformer som genomfördes som en del av kungarikets vision 2030.

Om du planerar en resa till Saudiarabien är det lätt att hålla sig till nuvarande klädkod så länge du förstår hur människor klär sig. Det viktigaste att tänka på är att landet kan anses vara mycket konservativt med västerländska mått mätt. Besökare uppmanas att klä sig anständigt och inte exponera för mycket hud.

Aldrig tidigare erbjudit turistvisum

Utländska turister ska dock inte oroa sig för att resa till Saudiarabien. Utlänningar förväntas inte längre bära slöja och traditionell abaya.

I samband med lättnaderna på klädkoder införde Saudiarabien för första gången turistvisum.

Så ansöker du om Saudi turistvisum

Saudiarabien har öppnat sina dörrar för besökare från hela världen med sitt evisa-program sedan september 2019. Besökare kan skaffa ett visum för flera inresor som är giltigt i ett år som gör att de kan stanna i landet i upp till 90 dagar. Visumet gäller för turismrelaterade aktiviteter och Umrah (exklusive Hajj-säsongen) och utesluter andra aktiviteter som att studera.

Visumsystemet är en milstolpe när det gäller att öppna Saudiarabien för turism. Det har tidigare inte varit möjligt. Nu kan internationella besökare upptäcka Saudi-folket: deras arv, kultur och mångsidiga och hisnande landskap, från Abha-bergen till stränderna vid Röda havet och den växlande sanden i Empty Quarter.

Klicka här för att ansöka om visum till Saudiarabien.

Klicka här för att se lista vilka länder som är berättigade till visum. (Som svensk kan du ansökan om turistvisum till landet).

Information om turismen i landet

Här kan du upptäcka ett utbud av aktiviteter och saudiska destinationer som är perfekta för de kallare och varmare månaderna på året. Upplev spänningen med Saudi Seasons, världens största livsstilsfestival, med ett stort utbud av underhållning och evenemang för hela familjen. Njut av Röda havets tempererade klimat för vintersol.

Läs mer om Saudiarabiens turism på:
Webbplats: https://www.visitsaudi.com/en
Instagram: https://www.instagram.com/visitsaudi/

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök