Medgivande vid passansökan för barn: att skydda barns rättigheter och säkerhet

Att ansöka om pass för ett barn är en viktig process som kräver att vårdnadshavarna tar ansvar för att skydda barnets rättigheter och säkerhet i enlighet med lagen. I Sverige krävs ett formellt medgivande från vårdnadshavarna för att ett barn ska få ett pass utfärdat i sitt namn. Detta medgivande finns till för att säkerställa att vårdnadshavarna är medvetna att passet kan utgöra en risk för olaglig bortförande av barn och att barnet med ett pass får möjlighet att resa till andra länder.

Den vanliga processen för att ett barn ska kunna skaffa ett pass är att vårdnadshavarna närvarar personligen vid ansökningsprocessen. De kan behöva lämna in relevanta handlingar vid ansökningstillfälle, så som legitimation eller pass för att bekräfta sin identitet. Hela processen med medgivande vid passansökan är avsett att förhindra att någon olagligt ansöker om pass för ett barn utan vårdnadshavarnas medgivande eller vetskap. Samtliga säkerhetsåtgärder regleras och finns till för att skydda barnet och se till att barnet inte utsätt för risker, så som: bortförande av barn, lämnar landet utan föräldrarnas kännedom och andra faror.

I Sverige är det ett krav på att medgivande ska uppvisas vid passansökan. Notera att om du ska ansöka om pass i ett annat land kan reglerna variera mellan olika länder. Det är därför nödvändigt att du kontaktar landets myndigheter om passansökan inte sker i Sverige. Kontrollera de speciella kraven i landet du ansöker om passet i.

Båda vårdnadshavarna ska ge sitt medgivande

Det kan finnas vissa situationer där det kan bli komplicerat för båda vårdnadshavarna att ge sitt medgivande vid passansökan för barn. Exempelvis kan någon av vårdnadshavarna tillfälligt vara frånvarande av olika skäl. Vid sådana tillfällen kan det krävas ytterligare dokumentation för att ansöka om ett pass för barn.

Om du är osäker på att kunna få medgivandet av den andra vårdnadshavaren ska du kontakta en advokat för att kunna undvika komplikationer.

Så skaffar du medgivande vid passansökan för barn

För att kunna skapa en tryggare och mer ansvarsfull process vid passansökan för barn måste vårdnadshavare skaffa medgivande. Vårdnadshavarna godkänner att barnet får skaffa ett pass genom att underteckna handlingen.

När barnet ska resa utomlands är det viktigt att du skaffar föräldramedgivande:

Utöver medgivande för passansökan ska du skaffa tillståndet föräldramedgivande när minderårig ska resa utomlands. Föräldramedgivandet ska skaffas när minderårig reser ensam, med en av vårdnadshavarna eller annan person.

  1. Du skaffar föräldramedgivandet här
  2. Här skaffar du medgivande vid passansökan för barn

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier