Minirepublik i Stilla havet

Nauru är världens minsta oberoende republik och ligger i Stilla havet. Ön är tidigare känd som Pleasent Island ”Den behagliga ön”, formellt Republiken Nauru. Det är exakt 50 år sedan Nauru fick självständighet. Nauru är en minirepublik i Stilla havet.

Nauru togs i besittning och bosattes av mikronesier och polynesier för cirka 3000 år sedan. Den avlägsna Stilla önationen annekterades av Tyskland 1888. Nauru har också styrts av Storbritannien, Australien och Nya Zeeland under ett ”nationernas förbund-mandat”. Efter första världskriget erövrades ön av japanerna 1942. Styrdes sedan (igen av Storbritannien, Australien och Nya Zeeland) under ett FN-avtal fram till 1966. Fullständigt oberoende kom två år senare. Här är några fascinerande fakta om detta lilla okända land.

Nauru är medlem av det Brittiska samväldet och är världens minsta önation. Nauru är bara större än två andra länder: Vatikanstaten och Monaco. Här finns det inte mycket utrymme. Nauru har inga skyddade områden, inga världsarv, inga floder och bara 30 km vägar.

En 3,9 km lång järnvägssträcka byggdes 1907 för transport av fosfat som har varit en viktig del av ekonomin för ön i årtionden. Nauru var under en kort period en gång världens rikaste land efter inkomstkällorna av fosfat. Detta under en kort period på sextiotalet vilket gav landet den högsta BNP per capita i världen. Tyvärr har dessa reserver i stort sett försvunnit.

Den första västerlänningen som besökte Nauru var den brittiska mannen John Fearn, som släppte ankare där 1798. Han var tydligt imponerad och kallade den ”Pleasant Island” – ”Den behagliga ön”. Ön är omringad av korallrev, vilket förhindrar att den har en hamn men gör den till en underbar plats för dykning och snorkling.

Vid sekelskiftet var Nauru praktiskt taget konkurs. Hela öns centrum hade härjats av gruvbrytning och var praktiskt taget oanvändbar. Arbetslösheten var 90 procent.

Invånare

Antal invånare i Nauru är cirka 11 200. Nauru har 14 distrikt. I följande tabell anges distrikt med antalet invånare.

1 Aiwo – 1092
2 Anabar – 502
3 Anetan – 2 516
4 Anibare – 1 160
5 Baiti – 2 572
6 Boe – 5 795
7 Buada – 6 716
8 Denigomodu – 2827
9 Ewa – 2 318
10 Ijuw – 1 303
11 Meneng – 1 1830
12 Nibok – 6 432
13 Uaboe – 8 335
14 Yaren – 5 820

Facebook förbjöds och avskaffande av dödsstraff

2015 förbjöd landet Facebook på grund av att skydda invånarna från pornografi, men verklighet var vad många hävdade – att kväva den politiska olikheten. Förbudet höll i sig i tre och och hävdes 2018. Och det tog landet fram till 2016 att avskaffa dödsstraffet. Ytterligare 58 länder i världen har fortfarande dödsstraff.

Det lilla landet 

Med tanke på sina nära band med Australien, Nya Zeeland och Storbritannien kommer det inte som någon överraskning att få veta att Nauru är ett av 45 länder där minst hälften av befolkningen talar engelska. Emellertid är det officiella språket Nauruan, ett tydligt Stillahavsspråk som talas av dem flesta. Nästan alla nauruer är kristna. Omkring två tredjedelar är protestanter och resten är katoliker.

Nauru är ett av 16 länder utan en armé. Australien ansvarar också för att hålla Nauru säker, även om ön har en polisstyrka.

Nauru har tävlat vid alla sommar-olympiska spelen sedan 1996. Alla utom en av har varit tyngdlyftare. Den andra kom in i judon. Nauru har inte vunnit några olympiska medaljer men har 10 guld, 10 silver och 9 brons på Commonwealth Games, allt i tyngdlyftning.

Besöka Nauru

Funderar du på att besöka världens minsta oberoende republik? Det krävs definitivt en annan typ av person att vilja spendera massor av pengar för att resa långt ut i Stilla havet till ett okänt land med lite turism. Men om du är en äventyrare, gillar mystik och romantik så ger du dig gärna ut i det okända – till en vacker ö som Nauru.

Visum krävs för svenskar som vill besöka Nauru.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier