Montenegro Airlines planerar nya flygrutter

info@utrikesgruppen.seBesök Montenegros profil

Montenegro Airlines är ett ganska ungt flygbolag och en mycket viktig del i Montenegros ekonomi. Utan Montenegro Airlines blir det uppförsbacke för landet. Bolaget förhandlar nu om flera nya flyglinjer men flera nya direktlinjer måste öppnas om Montenegros ekonomi ska växa.

Förhandlingar om en eventuell introduktion av schemalagda säsongsflyg till de nya destinationerna Lissabon och Istanbul pågår och förväntas vara klara under februari månad. För närvarande upprätthåller Turkish Airlines flygrutten mellan Istanbul och Podgorica med det finns inte några flyg från Montenegro till Lissabon ännu.

Under den kommande perioden kommer Montenegro Airlines också att arbeta med att påbörja flyg till nya destinationer inom Europa, fd Sovjetunionen och Mellanöstern.

Just nu planerar Montenegro Airlines att flyga till sexton destinationer. Av dem är hälften året runt och hälften säsongsbetonade. År 2020 kommer bolaget att flyga till totalt femton charterdestinationer.

Den nya linjen Podgorica – Bari lanserar nu i januari, och kommer att etableras som ett segment av det gränsöverskridande projektet Cloud Nine. Projektet Cloud Nine, ”Connecting Close and Unexplored Destinations with New Inter-Adriatic transport Services” syftar till att upprätta luftförbindelser mellan den italienska regionen Pula och Montenegro, samt Pula och Albanien, genom ett försök av Brindisi – Tirana och Bari – Podgorica flyglinjer.

Mer rörlighet och handel för Montenegro

Projekt finansieras för att öka gränsöverskridande tillgänglighet, främja hållbar transporttjänst och anläggningar och förbättra offentlig infrastruktur med sikte på Montenegro, Italien och Albanien, med en total budget på 1.441.800,00 EUR. Detta initiativ kommer att bidra till att främja rörlighet, handeln och turism i regionerna Montenegro, Italien och Albanien.

Rekordår för Montenegro Airlines men inte tillräckligt

Montenegro Airlines hanterade rekordantalet 657.276 passagerare under 2019, vilket motsvarar en ökning med 1,9% jämfört med året innan. Parlamentet i Montenegro antog nyligen en lagstiftning för investeringar som ska avsättas till Montenegro Airlines med 155 miljoner euro under de kommande sex åren.

105 miljoner euro kommer att användas för att täcka flygbolagets tidigare skulder, medan femtio miljoner kommer att användas för förvärv av nya flygplan. Montenegro Airlines är en viktig del i Montenegros ekonomi- och turistsektor, och regeringen i Montenegro har betonat att nya flygrutter behövs för att den montenegrinska ekonomin ska växa. Konkurs eller stängning av redan existerande flygrutter skulle ha haft en negativ inverkan på den montenegrinska ekonomin.

Enligt sexårsplanen förväntas Montenegro Airlines göra en vinst i år och förbli lönsam under det statliga stödpaketet. Företaget strävar efter att transportera mellan 700 000 och 750 000 passagerare per år mellan 2020 och 2023.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök