När 40 000 venezuelaner flyr till en liten ö-nationBesök Trinidad och Tobagos profil

Cirka fem miljoner venezuelaner har flytt sitt land efter ett långvarikt politiskt och ekonomiskt vanstyre i landet. FN varnar för att antalet flyktingar kan överstiga 6,5 miljoner människor under 2020. Tusentals venezuelaner lämnar sitt land varje dag. Till dagens datum har cirka 40 000 venezuelaner valt att ta sin flykt till den lilla ö-nationen Trinidad och Tobago som ligger 10 km utanför Venezuelas kust.

På den avlägsna sydvästliga spetsen av ön Trinidad ligger Cedros hamn som är en lugn fiskeby ovan vid tung trafik. Porten in till hamnen är inte mer än en smal brygga som sticker ut i vattnet och ett litet tullhus vid stranden. Under de senaste månaderna har båt efter båt full-lastade med venezuelanska passagerare tagit sig in i Trinidad bort från Venezuelas politiska oro och kollapsande ekonomi.

Landet står inför flera utmaningar och myndigheter larmar om att antalet migranter är för många att hantera. Innan denna situation trappades upp var antalet venezuelaner som kom in genom hamnen under 100 varje vecka, säger myndigheter i Trinidad och Tobago. Idag tar landet emot över 1 500. Det exkluderar de som kommer in i landet olagligt.

Flera rapporter visar att venezuelaner som tar sig med båt över till Trinidad inte har några andra val än att bosätta sig på Icacos-stranden. Det är inte bara svältande mödrar och barn som kommer in utan alla typer av kriminella och oreglerade flyktingar, inklusive vapen och droger, fortsätter att flöda fritt till Trinidad och Tobago. Trinidad och Tobago har begränsade sociala och ekonomiska resurser för att ta hand om den venezuelanska krisen och migrantvågen, vilket gör att många larmar om att det är dags att stänga gränsen för att lindra den humanitära krisen som råder i Trinidad. Brottsbekämpande myndigheter i Trinidad fruktar att ju mer kaotiskt Venezuela blir, desto mer kommer dess grannländer att drabbas.

Trinidad och Tobago meddelar att man gör det man kan

Regeringen i Trinidad och Tobago har svårt att skydda sina nationella gränser då resurserna brister. Fler akuta åtgärder måste genomföras, annars kommer alla medborgare att tvingas betala ett pris för regeringens misslyckande. Flera invånare i Icacos rapporterar om att flera venezuelanska familjer inklusive barn bor i hyddor nära Icacos-stranden. De får mat och kläder från lokala invånare. Tidigare i år fanns det också rapporter om att venezuelaner bodde i skogen och fick frukt av lokalbefolkningen för att klara sig. Icacos invånare säger att om gränserna förblir öppna kommer lokala invånare inte att klara av tillströmningen av venezuelaner som kommer in i T&T.

Ministern för nationell säkerhet, Stuart Young, vill att man etablerar en mer militär närvaro i landet så att den blir mer permanent. Han sade att USA kommer att hjälpa till med att inrätta en militär bas och kommer att samarbeta med lokala militära arbetsgrupper i flera humanitära projekt, inklusive medicinska resurser, samtidigt som de samarbetar med invånarna om att behovet av en ökad militär medvetenhet och närvaro måste finnas. Han sade också att en intensifierad och genomförd verkställighetsplan i det södra området på ön har lett till en markant minskning av gränsöverskridande brottslighet eftersom ”vi har sett en stor minskning av antalet båtar och fartyg som kommer utifrån”. Smuggling av narkotika, vapen och ammunition har också minskat. När vi skärper våra gränser förhindrar vi att saker kommer från utsidan, sade han.

Kyrkorna tar ett stort ansvar

Ärkebiskopen Jason Gordon säger att den katolska kyrkan i Trinidad och Tobago hjälper så mycket som den bara kan för att hjälpa venezuelanska migranter, men kyrkan blir överväldigad. Han sade att antalet migranter som söker hjälp har ökat avsevärt och med begränsade resurser som är tillgängliga för kyrkan visar situationen sig vara en mycket stor utmaning.

”Vi pratar om siffror av flyktingar som är svåra att hantera och som är den verkliga utmaningen”, sade Gordon. Varje månad kommer över 1100 personer för att söka hjälp. Kyrkan hjälper till med mat, rum och andra nödvändiga tjänster men antalet flyktingar är så stort att många församlingar inte klarar av att hjälpa alla längre.

Internationella organisationer såväl som privata medborgare och personer från näringslivet har hjälpt till att finansiera kyrkans omkostnader, ändå är nivån på internationell finansiering för den venezuelanska flyktingkrisen betydligt lägre än finansieringen för flyktingar från Syrien och andra närliggande områden.

Det kommer en tid där kyrkan kommer att behöva be T&T-regeringen att gå in och ta över. ”Vi försöker arbeta med resurser som inte finns”, sade Gordon.”

Många venezuelaner föredrar spansktalande länder

När de flesta venezuelaner väljer att migrera till länder som Colombia, Peru och Ecuador, har cirka 40 000 valt att ta sig till Trinidad och Tobago. Ett av det största hindret i det nya landet är språket. Språkbarriärerna blir märkbara omedelbart då engelska är det officiella språket på Trinidad och Tobago.

Alla venezuelaner som var på den lilla ö-nationen i juni fick genomgå en två veckors registreringsprocess där Trinidad och Tobago-regeringen försökte ta itu med frågan genom att bevilja samtliga venezuelaner ID-kort, ett sex till tolv månaders arbetstillstånd och grundläggande medicinskt vård. Det var den första stora åtgärden för att hjälpa venezuelanska migranter till att börja integrera sig. Fler än 16 500 venezuelaner registrerade sig.

När alla möjligheter i hemlandet har försvunnit har venezuelaner det bättre i Trinidad och Tobago. Fortfarande är ett strö-jobb i Trinidad bättre än ett stabilt jobb i Venezuela: Ett dagsarbete i Trinidad räcker för att handla mat till frukost, lunch och middag. ”Med den minimilön och kraftiga inflationen i Venezuela har människor mycket svårt att ens köpa frukost.” Genomsnittslönen på Trinidad och Tobago är cirka 12 000 SEK/månad.

Latinamerikanska relationer

Många ser ökningen av venezuelanerna på Trinidad och Tobago som ett starkt tillskott och kan dessutom bidra till att bygga starkare relationer och handelsförbindelser med resten av Latinamerika. Separerad med bara 10 km från det sydamerikanska fastlandet, har Venezuela och T&T nära band, vilket framgår av deras nära samarbeten med en serie av offshore-, olje- och gasprojekt. Utöver relationen med Venezuela har T&T emellertid ganska begränsade handelsförbindelser med övriga sydamerikanska länder. Vissa antyder att en ökning av antalet spansktalande kan bidra till att skapa ett större engagemang och bättre relationer med den Sydamerikanska kontinenten.

Det finns ett antal företag baserade i T&T som vill ta sig in på spansktalande marknader. En del i näringslivet ser positivt på migrationsfrågan och välkomnar därför ankomsten av spansktalande. Om T&T kunde positionera sig som en lanseringsplatta för andra marknader i regionen, skulle detta ge mer utrymme för handel. Många företag anställer hårt arbetande venezuelaner för att hjälpa dem att föra fram sina expansionsplaner på kontinenten.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier