När kan man resa med bebis

info@utrikesgruppen.se

Resa ensam med barn intyg
Om du som kvinna precis har fött barn bör du vänta med att resa med din bebis. Det är viktigt att bebisen har ökat i vikt och utvecklats normalt under första sex – åtta veckor. Du kan resa med bebisen efter att du har varit på den första läkarundersökningen hos barnavårdscentralen. Undersökningen brukar oftast ske när bebisen hunnit fylla åtta veckor. Här kan du ta del av vad som rekommenderas samt om det är okej att flyga med en bebis.

Rent medicinskt accepterar alla flygbolag att bebisar flyger med dem efter den första eller andra veckan. Det viktiga är att ditt barn är friskt innan resan påbörjas. Det kan vara riskabelt att resa för tidigt med bebisen därför finns det en rekommendation att vänta efter sex till åtta veckor och efter första läkarundersökningen. Tänk på att bebisen kommer att utsättas för att lufttryck i flygplanet och rådgör därför med din läkare.

När du kan resa med bebis är det viktigt att du tar med dig ett föräldramedgivande, som är ett tillstånd för minderåriga som ska resa utomlands. Föräldramedgivandet ska skaffas när en minderårig person reser ensam, med en av föräldrarna eller annan person.

Du beställer föräldramedgivandet här.

Flyga med bebis

De flesta flygbolag debiterar inte spädbarn för en flygbiljett om de kan sitta i ditt knä. Detta gäller för barn som är under två år på dagens för utresan och returresan. Barnet får alltså inte vara äldre än två dagar exakt under hela resan.

Regler hos flygbolag för resor med bebis

Reglerna skiljer sig åt mellan flygbolagen, men normalt sätt tillåter flygbolagen alla ett barn att resa oavsett destination vid 2-3 månader. Många flygbolag tillåter resor för bebisar som är 1 vecka gamla.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök