När måste man skriva sig utomlands

Information till dig som ska folkbokföra dig utomlands och vilka regler som gäller. Om du planerar att bo i ett annat land i ett år eller mer ska du enligt praxis registrera detta till Skatteverket.

När du flyttar till ett annat land registrerar Skatteverket dig som utvandrar från Sverige från och med den dagen du flyttar. Skatteverket kommer att registrera den adress du anger när du gör din anmälan ”Flyttning till utlandet”.

Uppgifter om din nya adress skickas vidare till alla myndigheter, kommuner och landsting samt Statens personadressregister som kallas SPAR. SPAR skickas sedan dina uppgifter till sina kunder. Exempelvis banker, företag, försäkringsbolag och andra föreningar och organisationer.

SPAR raderar dina uppgifter efter tre år när du har flyttat utomlands. Det innebär att dina uppgifter inte kommer finnas kvar hos SPAR. Din adress kommer däremot fortfarande vara registrerad hos myndigheter, kommuner och landsting även om du ändrar din adress i ett annat land.

Du kan kontakta Skatteverket för att kontrollera om de har rätt adress.

Kom ihåg att förändringar av att du bor utomlands kan påverkar din pension. Kontrollera detta med Pensionsmyndigheten.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier