Nödsovsäck – en livsviktig investering ”stor guide”

info@utrikesgruppen.se

Bilder från nordicpreparation.com.

Här kan du ta del av information om nödsovsäck och när det kan vara viktigt att ha med den. Vi rekommenderar alla att investera i en nödsovsäck.

En nödsovsäck används för att hålla dig varm och säker när ett krisläge har uppstått. Den fungerar genom att reflektera och behålla upp till 90 % av din kroppsvärme och är vattentät. Beroende på krissituation kan nödsovsäcken rädda liv.

En nödsovsäck ska vara tillräckligt stor för att rymma en fullvuxen människa och samtidigt ha utrymme för rörelse. De bästa nödsovsäckarna är tillverkade av ett vattentätt material som ska hålla personen i nöd både torr och skyddad från regn. De tillverkas oftast mylarisolering som hjälper till att hålla värmen.

Lätt och kompakt att ha med sig

De flesta nödsovsäckarna är ultralätta och väger oftast inte över 140 gram. När de packas ner i sovsäckspåsen är höjden cirka 11 cm och bredd cirka 6 cm. Den får alltså plats i handen. Kom ihåg att köpa en nödsovsäck där visselpipa ingår, då den är viktig för att du ska kunna höras och synas. Det är också väldigt bra för synligheten om sovsäcken är orange på utsidan och silver på insidan.

En nödsovsäck är en billig investering och den får plats nästan överallt som i bilen, i ett litet fodral i en större väska, i cykelväskan och även i en jeansficka. Vi rekommenderar att du alltid investerar i en nödsovsäck som oftast inte kostar mer än 200-400 kr.

När är det bra att ha med en nödsovsäck

Eftersom att det är svårt att veta när en nödsituation kan inträffa är det alltid bra att ha en nödsovsäck. Köp en och ha den hemma till den dagen du ska resa, cykla eller vandra. När nöden kommer vet man inte hur den kommer exakt. Du kanske råkar bryta benet på vandringen och om du har otur finns det ingen i din närhet som kan hjälpa dig.

Tips på när du bör ha med nödsovsäcken:

 • Bilresa
 • Vandring
 • Bergsklättring
 • Camping
 • Skidåkning och snöaktiviteter
 • Båtliv och fiske
 • Jakt och vildmarksliv
 • Löpning
 • Utlandsresor
 • Äventyrsresor
 • Cykelresor

Så ska du använda nödsovsäcken vid krissituation

Varje nödsovsäck har en påse i kompressionsmaterial som gör packningen ultraliten. Det är viktigt att du har en visselpipa för att du ska kunna höras och synas om krisen är framme. Med visselpipan kan du påkalla hjälp och uppmärksamhet.

3 viktiga punkter:

 1. Se till att höras med visselpipan
 2. Se till att synas genom att hänga upp nödsovsäcken i träd eller liknande när du inte använder den
 3. Häng upp den orangea/silvriga sidorna av nödsovsäck för att maximera din synlighet

Skillnaden mellan orange och grön nödsovsäck

När du väljer mellan en orange eller grön nödsovsäck, tänk på två viktiga faktorer. För att öka din synlighet, välj en orange nödsovsäck. Om du däremot vill minska risken för upptäckt, välj en grön sovsäck.

Ett nödsovsäck kan du köpa hos Nordicpreparation.com här.

Demonstrationsvideo av nödsovsäck

Se hela videon.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök