Nordmakedonien förbereder sig för ett EU-anslutningsbud

info@utrikesgruppen.se


Besök Nordmakedoniens profil

I oktober förra året drabbades Nordmakedonien och Albanien av ett bakslag mot EU: s ambitioner. Europeiska ledare sade nej till de initiala medlemsförhandlingarna för Balkanländerna.

Alla erkände att Nordmakedonien hade levererat sina löften. Landet ingick Prespa-avtalet med Grekland och fortsatte till och med att byta namn – allt för att säkra sin framtid vid förhandlingsbordet med EU.

”Jag tror att en framgång är en god nyhet för hela regionen. Som grannar och goda grannar tror vi att Albanien också bör kunna börja sin europeiska resa. Så jag tror att 2 av 2 är bäst, vi måste alla arbeta för att hitta en gemensam nämnare. Men om detta inte är möjligt, behöver vi en positiv dynamik, inte en negativ dynamik. Och en är definitivt bättre och mer än ingen, ”meddelar Dimitrov, utrikesminister för Nordmakedonien.

Ministern hade sitt första möte med utvidgningskommissionären Olivér Várhelyi. Men för Dimitrov finns det inget alternativ för hans land och regionen än att gå med i EU en dag.

Regionen runt Nordmakedonien har inte något alternativt strategiskt, och ministern tror att landet kommer dit på ett eller annat sätt. Men den resan skulle vara enklare om Nordmakedonien har vänner och verktygen för att stödja reformer.”

I oktober förra året beslutade Europeiska rådet att utvidgningsfrågan skulle diskuteras ”före toppmötet i Zagreb” i maj nästa år. Enligt ministern bör ett avtal nås så snart som möjligt.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök