Nordmakedonien förbereder sig för ett EU-anslutningsbud


Besök Nordmakedoniens profil

I oktober förra året drabbades Nordmakedonien och Albanien av ett bakslag mot EU: s ambitioner. Europeiska ledare sade nej till de initiala medlemsförhandlingarna för Balkanländerna.

Alla erkände att Nordmakedonien hade levererat sina löften. Landet ingick Prespa-avtalet med Grekland och fortsatte till och med att byta namn – allt för att säkra sin framtid vid förhandlingsbordet med EU.

”Jag tror att en framgång är en god nyhet för hela regionen. Som grannar och goda grannar tror vi att Albanien också bör kunna börja sin europeiska resa. Så jag tror att 2 av 2 är bäst, vi måste alla arbeta för att hitta en gemensam nämnare. Men om detta inte är möjligt, behöver vi en positiv dynamik, inte en negativ dynamik. Och en är definitivt bättre och mer än ingen, ”meddelar Dimitrov, utrikesminister för Nordmakedonien.

Ministern hade sitt första möte med utvidgningskommissionären Olivér Várhelyi. Men för Dimitrov finns det inget alternativ för hans land och regionen än att gå med i EU en dag.

Regionen runt Nordmakedonien har inte något alternativt strategiskt, och ministern tror att landet kommer dit på ett eller annat sätt. Men den resan skulle vara enklare om Nordmakedonien har vänner och verktygen för att stödja reformer.”

I oktober förra året beslutade Europeiska rådet att utvidgningsfrågan skulle diskuteras ”före toppmötet i Zagreb” i maj nästa år. Enligt ministern bör ett avtal nås så snart som möjligt.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier