Oljan har tagit slut i Venezuela – världens oljerikaste nation

info@utrikesgruppen.seBesök Venezuelas profil

Irans oljetankfartyg har kommer till undsättning av det oljesvältande socialistiska Venezuela. Två av fem iranska bränsletankfartyg har anlänt till Venezuela. Två stater sanktionerade av USA. En akut brist på bensin tvingar Venezuelaner att stå i kö upp till flera dagar på bensinstationer.

Den andra iranska oljetankfartyget som transporterar bränsle för bensin-svältande Venezuela anlände i tisdags i en hamn som tillhör det statliga oljeföretaget Petroleos de Venezuelas (PDVSA). Tankfartyget, en del av flottiljen som transporterar 1,5 miljoner fat bensin från Iran, eskorterades av venezuelanska flottan och helikoptrar när iranierna gick in i landets exklusiva ekonomiska zon.

Den tredje av de fem tankfartygen gick också in i nationella vatten på tisdag. Den venezuelanska oljeministern Tareck El Aissami twitrade bilder av den iransk flaggade tankfartyget när de anlände till hamnen i Venezuela.

Así fue el recibimiento del segundo barco de la República Islámica de Irán el buque tanquero FOREST 🇮🇷 en el muelle del Complejo Refinador de PARAGUANÁ!! #UnidosEnBatalla pic.twitter.com/Svi8sTTiZ5

— Tareck El Aissami (@TareckPSUV) May 27, 2020

Den första av iranska tankfartygen anlände till en hamn som sköts om av El Palito-raffinaderiet på måndag, vilket var en utmaning för både Teheran och Caracas, som är under amerikanska sanktioner. Lasten, som innehåller tillsatser och avgörande reservdelar för venezuelanska raffinaderier förväntas öka bränslefördelningen och öka raffinaderiproduktionen i landet, där en akut brist på bensin tvingar människor att stå i kö upp till flera dagar på bensinstationer eller promenera flera kilometer till sina arbeten.

”Tack, Iran”, sade Venezuelas socialistiske ledare Nicolas Maduro på Twitter på söndag, bara några ögonblick innan lasten anlände. ”Slutet på Ramadan ger oss ankomsten av fartyget Fortune, ett tecken på det islamiska folkets solidaritet i Iran med Venezuela. I tider där det suprematistiska imperiet avser att införa sitt styre med makt, kommer bara fria folks brödraskap att rädda oss.”

El final del Ramadán nos trae la llegada del buque FORTUNE, muestra de la solidaridad del pueblo islámico de Irán con Venezuela. En tiempos donde el imperio supremacista pretende imponer por la fuerza su dominio, solo la hermandad de los pueblos libres nos salvará. #GraciasIrán pic.twitter.com/VhOxF6wZpE

— Nicolás Maduro (@NicolasMaduro) May 24, 2020

Ekonomisk nöd och stress

Den venezuelanska ekonomin har varit i darrningar i flera år med inflation som går igenom taket, skadad av politisk instabilitet och korruption. Människor har varit tvungna att tåla brist på grundläggande nödvändigheter såsom mat och mediciner, som har tvingat miljoner att fly från landet.

De amerikanska sanktionerna har varit främst riktat mot Venezuelas oljeindustri – en gång en av världens största – som var landets primära inkomstkälla.

Oljeproduktionen i landet har sjunkit till nästan en fjärdedel av nivåerna sett 2008. Venezuelas svåra situation har förvärrats med ett drastiskt fall i de globala råoljepriserna mitt i coronavirus-krisen. Priset på venezuelansk råolja har sjunkit till mindre än 10 dollar per fat, dess lägsta nivå på mer än två decennier, och långt under förra årets genomsnittliga pris på $ 56,70.

På den svarta marknaden säljs nu 1 liter bensin för 3 dollar.

Det iranska oljetankfartyget Fortune ses i Puerto Cabello, Venezuela, den 25 maj 2020

Oljan tar slut

Venezuela som har världens största oljereserver har fått se hela sina oljeindustri kollapsa på grund av brist på investeringar, korruption, strömavbrott och amerikanska sanktioner. Caracas hade i månader lyckats importera efterfrågad på bensin genom att leverera råolja till sina kunder, inklusive till Rysslands största oljeproducent Rosneft. Men det stoppades tidigare i år när USA införde sanktioner mot två Rosneft-oljehandelsenheter till att göra affärer med Venezuela. I mars lämnade den ryska olje-majoren i en överraskningsrörelse landet Venezuela och säljer alla sina tillgångar i landet, om än till ett företag som helägdes av den ryska regeringen.

Iran kommer till undsättning

Landets raffineringskapacitet fick ett uppsving i maj, efter ankomsten av reservdelar som levererades med flyg av Irans Mahan Air, rapporterade nyhetsbyrån Reuters och citerade anonyma källor. Råbearbetningsgraden steg till cirka 215 000 fat per dag (bpd) från 110 000 bpd i mars. Men det har inte gjort mycket för att underlätta bränslebrist i landet, där bensin måste tvingas till att strikt rationaliseras.

Den senaste iranska lasten förväntas inte helt överbrygga underskottet men ses som en stor expansion i den nuvarande situationen. Experter säger att 1,5 miljoner fat bensin bara räcker för veckor till en månad vid nuvarande konsumtionsnivåer.

USA:s sanktioner

USA har intensifierat sanktionerna som syftar till att få bort Maduro de senaste månaderna. I mars anklagade USA den venezuelanska ledaren och flera medlemmar i hans inre krets för narkotikahandel och ”narcoterrorism” och erbjöd en belöning på 15 miljoner dollar för information som ledde till att Maduro fångas och kan åtalas.

Washington och dussintals andra länder anklagar Maduro för att vara korrupt och innehar presidentposten olagligt och erkänner istället hans oppositionsrival Juan Guaido som interimspresident.

USA har sagt att de övervakar iranska oljesändningar till Venezuela. En flotta av amerikanska marin- och kustbevakningsfartyg patrullerar Karibiska havet på uppdrag för att motverka olaglig narkotikahandel, men det verkar inte ha stört de tre första fartygen.

”Venezuelaner behöver fria och rättvisa presidentval som leder till demokrati och ekonomisk återhämtning, inte Maduros dyra affärer med en annan pariah stat”, sa det amerikanska utrikesministeriets taleskvinna Morgan Ortagus på söndag.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök