Om att åka på semester när man är föräldraledig

info@utrikesgruppen.se

Vilka regler gäller för dig som ska ta ut semester under föräldraledigheten?
Du som är föräldraledig och vill ta ut semesterdagar måste tänka på vissa saker. Du kan åka på semester om du är föräldraledig men du kan inte få föräldrapenning när du har semester. Det innebär att du som vill ta ut semesterdagar under din föräldraledighet måste gör en helt ny ansökan hos Försäkringskassan.

Tänk på att om du reser till ett land utanför EU/EES kan din rätt till föräldrapenning påverkas. Se därför till att kontakta Försäkringskassan för att kontrollera vilka regler som gäller för just dig. Du kan ringa till Försäkringskassan för att ta reda på mer.

Du måste anmäla och ansöka om föräldrapenning. Det gör du på Försäkringskassans webbplats här.

Får man resa utomlands när man är föräldraledig

Ja, du får resa utomlands under tiden du är föräldraledig och får föräldrapenning och barnbidrag. Du får dock endast vara utomlands under en period av maximalt sex månader. Om du planerar att vara borta längre än sex månader måste du kontakta Försäkringskassan.

Om du är en föräldrar är det bra att du kontrollerar om det finns några individuella krav på dig från Försäkringskassan innan du reser utomlands.

Kombinera semester och föräldraledighet

Tiden för föräldraledighet är en bra period för dig som vill kombinera semester. Denna förmån är väldigt ovanlig i världen och något som svenska föräldrar uppskattar väldigt mycket. När man ändå är ledig från jobbet och hemma med barnen kan man lika gärna ta en liten semester utomlands, helt utan att det påverkar rätten till föräldrapenning.

Tre viktiga punkter vid semester under föräldraledighet:

  1. Stanna inte utomlands längre än 6 månader
  2. Minderåriga måste ha intyg
  3. Ring till Försäkringskassan om du är osäker

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök