Foto: Freestocks.org
Om du är utomlands och blir sjuk kan du behöva köpa medicin. Har du ett recept från landet du besöker visar du upp det tillsammans med ditt europeiska sjukförsäkringskort när du går till apoteket. Du måste betala lika mycket för dina mediciner som landets invånare, det kan innebära att du i vissa EU-länder inte behöver betala något, men i andra kan du behöva betala hela kostnaden. Kontrollera med din försäkringskassa om du har rätt till ersättning.
Ett recept som skrivits ut av din läkare i Sverige gäller i alla EU-länder samt Island, Liechtenstein och Norge dock inte i Schweiz. Observera att ett läkemedel som finns i Sverige kanske inte finns i andra länder, eventuellt kan det säljas under ett annat namn. Då är det bra att du vet läkemedlets generiska namn.
Om du är utanför EU och ska handla medicin behöver du oftast inte besöka en sjukhusmottagning för att kunna få receptbelagd medicin utskrivet till dig. Reglerna utanför EU är generellt sätt inte lika strikta. Om du vet vilken medicin du behöver så kan du som regel besöka närmaste apotek och köpa den medicinen du behöver direkt.
Även om medicinen du köper utomlands skulle vara receptbelagd i Sverige så utgör detta inget hinder för vare sig ett intag av medicinen, eller ett inköp. Det är landets lagar du är i som gäller. Idag är det redan vanligt att många patienter köper sina läkemedel utomlands via internet, utan kontakt med läkare, många gånger då patienter redan vet vilket läkemedel man behöver.
Kontrollera alltid om medicinen du köper utomlands är olaglig i Sverige, speciellt om du ska föra in medicinen till Sverige.
Föra in läkemedel till Sverige
Till Sverige får du som privatperson föra in läkemedel när du kommer som resande om de är till dig och du behöver dem av medicinska skäl. Detta måste du kunna visa, exempelvis genom att ditt läkemedel har en etikett från apoteket med ditt namn eller att du har ett läkarintyg.
Dessa regler gäller när du som reser ska föra in läkemedel till Sverige
Från tredje land, införsel resande: 3 månaders förbrukning.
Narkotiska läkemedel, resande: Förteckning I: Särskilt tillstånd krävs* Förteckning II-III: 5 dagars förbrukning Förteckning IV-V: 3 veckors förbrukning**.
Dopningsmedel, resande: 14 dagars förbrukning.
Från land inom EES, införsel resande: 1 års förbrukning.
Narkotiska läkemedel, resande: Förteckning I: Särskilt tillstånd krävs* Förteckning II-III: 5 dagars förbrukning*** Förteckning IV-V: 3 veckors förbrukning***.
Dopningsmedel, resande: 14 dagars förbrukning.
*Endast tillåtet med särskilt tillstånd från Läkemedelsverket, kan utfärdas om synnerliga skäl föreligger.
**Om en person är bosatt utomlands och vistas tillfälligt i Sverige gäller för förteckning IV-V: 3 månaders förbrukning.
***Om en person är bosatt i Schengenland eller annat land som tillämpar Schengenkonventionen (ej i Sverige) gäller införsel för maximalt 30 dagars förbrukning. Schengenintyg krävs då för substanser upptagna i bilaga 2 till förordningen (1992:1554) om kontroll av narkotika.
Som läkemedel i Sverige räknas ibland vissa produkter som inte är läkemedel i andra länder, till exempel produkter som säljs som kosttillskott i ett annat land. Det är inte tillåtet att föra in läkemedel via post från länder utanför EES, gör du det i alla fall kan läkemedlen returneras eller förstöras.