Överlåtelsebesiktning – viktig information till köpare och säljare

Läs information om överlåtelsebesiktning
Här kan du läsa information om vad som händer när du har köpt en bostad. Det absolut viktigaste du måste ordna innan du skrivet på kontraktet är en överlåtelsebesiktning. När du beställer en besiktning ser du till att visa bostadens felaktigheter. Du bör inte flytta in i en bostaden som inte har besiktigats.

Det är inte bara dyra överraskningar som du kan hitta i framtiden när du väljer bort besiktning. Finner du allvarliga fel på bostaden kan du helt utan problem dra dig ur affären istället – detta så länge du inte har skrivit på kontraktet. Du gör alltså dig själv och din ekonomi en stor tjänst när du beställer överlåtelsebesiktning.

En besiktningsman utför en riskanalys på plats. Det innebär att man först med sin syn och hörsel kontrollerar huset, lägenheten eller bostaden. Besiktningsmannen letar helt enkelt efter fel och aldrig vad som är bra med bostaden. Besiktningsmannen kan efter den första utredningen föreslå en fortsatt teknisk undersökning. En teknisk undersökning innebär oftast att kontrollera om elen är korrekt installerad.

Du kan få stora problem i framtiden om elen inte är korrekt installerad. Därför ska du alltid begära analys av elinstallationen. Kontrollera när nya ledningar installerats eller om bostaden nyligen renoverats.

Kontroller av bostaden

Beroende på om det är ett hus, lägenhet eller annan fastighet som ska besiktigas kan besiktningen se lite olika ut. I grunden är alla lika på det sättet att samtliga fel ska rapporteras. Vid en överlåtelse av hus kontrolleras exempelvis den mark som har betydelse för byggnaden. I övrigt kontrolleras fastighetens skick: badrum, kök och andra utrymmen. En noggrann kontroll görs för att se indikationer på fuktskador.

Det är mycket viktigt att du som köpare är medveten om att det ligger på ditt ansvar att ordna med en överlåtelsebesiktning. Säljaren har inget ansvar.

Var med under besiktningen

Det är en mycket god idé att du är med under hela överlåtelsebesiktningen. Du lär dig mycket om bostaden och skulle det finnas mindre eller större fel – kanske är dessa något du kan leva med. Eller kanske vid senare tillfälle fixa till.

Vem betalar besiktning av hus

Det är alltid den som beställer besiktningen som ska betala. Det är köparen som ska stå för kostnaderna då säljaren inte har något ansvar.

Vad händer med slutpriset om det är större brister?

Skulle det finnas brister på bostaden som du tycker bör påverka slutpriset ska du sedan meddela det. Om besiktningsmannen upptäcker brister kan du också få förslag på åtgärder, exempelvis vad det skulle kosta att åtgärda samtliga fel.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier