Paraguay – landet för dig som vill tjäna pengar

info@utrikesgruppen.seBesök Paraguays profil

Många företagare från hela världen reser till Paraguay för att flytta över sina verksamheter till landet. Låga skatter och mindre regleringar i landet ger många entreprenörer förmånligare arbetsvillkor där möjligheten till att maximera sina vinster är lättare än i övriga delar av världen. Paraguay har en ekonomi som är väldigt öppen och som lockar allt fler till det latinamerikanska landet.

En ny lag ”nr 6380/19” som träder i kraft den 1 januari 2020 i Paraguay ska modernisera och förenkla skattesystemet i landet, allmänt känt som reformlagen. Med de nya reformerna gör Paraguay flera betydelsefulla ändringar när det gäller skatteregler, anpassning till kraven från en globaliserad värld, där det viktigaste är konkurrenskraft och öppenhet i företagsvärlden. Den nya lagen innebär inte att skatterna ska bli högre, – systemet ska bara bli lättare att förstå.

”Varken rika eller fattiga betalar skatt”, trots att det finns ett skattepålägg i landet så är detta ett ofta återkommande uttryck bland paraguayaner. Invånarna i landet är väl medvetna om att avsikterna att höja skatterna aldrig kommer att förbättra den sociala sektorn i Paraguay, därför stöder inte alla en större välfärdsförvaltning, eftersom det bara kommer att sluta med en social sektor som uppfyller sina absoluta skyldigheter och inget där över. Därav är många paraguayaner säkra på att konsekvensen av höjda skatter kommer orsaka den sociala sektorn negativt med ett sämre utbud och en nedgående service. Paraguayaner är alltså nöjda som det är.

Den nya reformen gynnar skattebetalarna

Mer ”skatterättvisa” är regeringens löfte om skattereformen. Målet är att öka intäkterna med tonvikt på eget kapital och därmed på direkta skatter. Det vill säga i de skatter som är mer positiva för utvecklingen för varje skattebetalare.

Paraguays skattesystem är 28 år gammalt och uppdateras nu till förmån för nya tider där landet vill anpassa sig till ett mer modernt, enkelt och rättvist system där man fokuserar på att fler verksamheter bedrivs på ett mycket mer dynamiskt och enkelt sätt än tidigare.

Den totala skattesatsen är 10 % av vinsten i Paraguay

Paraguays skattetryck är bland de lägsta i världen med cirka 10%, ungefär som i Hong Kong. Trots det har Paraguay ännu inte hamnat på allas radar. Den ekonomiska friheten som finns i Paraguay är enorm. Om man söker efter frihet, rikedom och integritet är landet en perfekt plats att bo i.

Förutom goda affärsmöjligheter har Paraguay mycket annat att erbjuda. Här är det enkelt att ansöka om ett medborgarskap, speciellt för dem som visar lite engagemang för landet.

Så ser skattesatserna ut i Paraguay

Paraguays reformer ska förbättra betalningen av direkta skatter, exempelvis när det gäller inkomstskatt för företag (Impuesto a la Renta Empresarial-IRE). Här är alla olika skattetyper som börjar gälla från och med den 1 januari 2020:

Inkomstskatt för kommersiella, industriella eller tjänster (IRACIS), skatt på jordbruksverksamhetens inkomst (IRAGRO) och inkomstskatten för den lilla skattebetalaren (IRPC).

Den allmänna skattesatsen för företagare är tio procent (10%) och tillämpas över räkenskapsårets nettoresultat.

Paraguay inkomstskatt
Den paraguayanska inkomstskatten (IRP) kommer att ha progressiva skattesatser på 8, 9 och 10% när skattebetalarens bruttoinkomst överstiger 80 miljoner GUARANI under året.

Skatt på utdelningar (IDU)
Skattesatsen är 8% på vinstutdelningen för Paraguays invånare, men om företagen inte delar ut vinst behöver man inte betala denna skatt. Icke-paraguayanska invånare kommer att behöva betala 15%. Den effektiva skattesatsen för utdelning för icke-paraguayanska invånare minskas, från 27,32 procent till 23,50 procent. Notera att samtliga företag med en omsättning som överstiger 2 miljarder GUAYANI kommer att behöva skatta enligt reglerna för IDU.

Momsen i Paraguay
Den paraguayanska mervärdesskatten (moms, Impuesto de Valor Agregado – IVA) kommer inte att förändras väsentligt. Kollektivtrafikföretag förblir fortfarande skattebefriade. Den allmänna momssatsen i Paraguay ligger på 10%. Det kommer att bli en minskning med 5% av momsen på viktiga livsmedelsprodukter, läkemedel och bostadshyran. Ett avdrag på upp till 30% av skattekrediten är tillåtet för personliga tillhörigheter, som exempelvis när man köper ett fordon). Den nya lagstiftningen tar bort momskravet för jordbruks-exportörer.

Regeringen kommer också att genomföra inkomstskatt för den verksamhet som inte är registrerad i landet men som verkar inom landets gränser ändå (INR) – exempelvis för företag som Uber, Netflix, Spotify etc. Utländska leverantörer av digitala produkter kommer att betala en avgift på 15%.

Inkomstskatten för privatpersoner (IRP) kommer att ha en skattesats på 8% och kapitalvinster ska beskattas med 8% till 10%.

Den selektiva konsumtionsskatten (ISC) höjs för tobak och drycker samt för importen av fordon som har ett värde som överstiger 30 000 USD samt förpackade livsmedelsprodukter som innehar höga kalorier.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök