Pass minderårig

info@utrikesgruppen.se

Så ansöker du om ett pass för minderårig. Du som är vårdnadshavare måste tillsammans med den andra vårdnadshavaren ge ditt samtycke till passansökan till ditt barn som är minderårig. Här anges samtliga krav och regler för passansökan minderårig. Ska barnet resa utomlands är det på ditt ansvar som förälder att kontrollera krav på föräldramedgivande.

När du ska ansöka om pass för minderårig kan du göra det i valfri passexpedition. Du kan välja mellan flera på polisens webbplats. Ansök om pass för minderårig i den passexpedition som ligger närmast. Du har dock möjlighet att välja den passexpedition som passar bäst.

När en minderårig ska ansöka om pass ska båda vårdnadshavarna ge sitt samtycke till att minderårig får ansöka om pass. Ett samtycke ges på en blankett som ska medtagas när passansökan sker. Vårdnadshavarna skriver under handlingen och två valfria personer ska också vidimera föräldrarnas underskrifter.

Om en av föräldrarna följer med för att ansöka om pass behöver bara den föräldern som inte är med vid passansökan skriva under samtycket.

Blankett pass barn

Du som är vårdnadshavare ska skriva ut och skriva under denna samtyckesblankett för passansökan. Ta med samtycket till passexpedition och visa upp den. När du har gjort det kan den minderåriga ansöka om pass.

Samtycket är ett krav bland annat på grund av att båda föräldrarna ska vara medvetna om att barnet innehar ett pass. Detta ska minimera riskerna med att en av föräldrarna reser utomlands med en minderåriga utan tillåtelse från den andra föräldern.

Kom ihåg föräldramedgivandet

Det är på vårdnadshavarnas ansvar att beställa ett föräldramedgivande när minderårig reser ensam, med en av föräldrarna eller annan person. Föräldramedgivandet är lika samtycket för passansökan en regler som finns till för att minimera riskerna med att barn förs bort till andra länder.

Det är bland annat flygbolag, researrangörer och länder som har krav på att minderårig visar upp samtycket till att båda föräldrar har godkänt resan utomlands.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök