Pass till barn – så bokar du pass till minderårig

info@utrikesgruppen.se

Pass för barn
Information till dig som ska ordna pass till ditt barn. För att kunna boka pass till barn behöver du som vårdnadshavare följa med till passexpeditionen. Du måste visa upp att ena föräldern har gett sitt medgivande till att pass får inskaffas. Medgivandet ska skrivas under av den vårdnadshavaren som inte följer med till passexpeditionen.

När ett barn ska hämta ut ett pass ska en utlandsresa förmodligen göras inom kort. Du som vårdnadshavare måste själv införskaffa ett föräldramedgivande som visar att båda föräldrar har godkänt utlandsresan. Föräldramedgivandet är ett krav som länder och flygbolag har när en minderårig reser ensam, med en av föräldrarna eller en tredje person.

Här beställer du föräldramedgivande.

Medgivandet som föräldrar ska ge för att kunna ansöka om ett pass till sitt barn laddas ned. Du laddar ned handlingen och vårdnadshavare samt två personer som ska vidimera handlingen ska skriva under. För att kunna ladda ned handlingen klicka du här.

När du har beställt passet ska du sedan hämta ut passet för barnet. Det gör du efter att du får ett meddelande om att passet är klart. Du kan få ett sms när leverans av passet är redo.

Pass är en värdehandling

Förvara barnens pass på ett säkert ställe så att det inte riskeras att stjälas eller skadas. Om passet stjäls kan det hända att någon använder passet i brottssammanhang. Ett stulet pass kan ha ett högt värde.

Om barnens pass stjäls eller tappas bort är det viktigt att du anmäler förlust av pass direkt till polisen. Det kan du göra genom att ringa 114 14.

Pass bebis

Pass till mycket små barn kan införskaffas. Kom ihåg att barn som inte kan hålla i en penna och skriva behöver inte underteckna med sin signatur. Det innebär att pass för mycket små barn utfärdas utan barnets underskrift.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök