Passets giltighetstid i olika länder

Ska du resa med barn? Beställ föräldramedgivande

Reser du med barn till ett annat land finns det krav på föräldramedgivande som ska tas med. Läs mer och beställ ett föräldramedgivande här.

Undvik problem vid inresa till ett land och vid check-in genom att alltid kontrollera giltighetstiden i ditt pass. Majoriteten av länderna i världen kräver att ett pass ska vara giltigt 6 månader efter att man reser ut ur landet man ska till – även om din visumansökan är godkänd.

Vi reder ut bestämmelsen om att passets giltighetstid ska vara minst 6 månader vid en resa. Denna regel är ibland inte så självklar. Anledningen till varför det är så viktigt att du kontrollerar giltighetstiden i ditt pass är för att det kan leda till att myndigheterna i det landet du ska resa till nekar dig inresa i landet om passets giltighetstid är kortare än 6 månader.

Ha koll på reglerna som gäller för dig genom att kontakta ambassaden för det landet du ska resa till. Kontrollera om du kan resa med ditt nuvarande pass eller om du måste ansöka om ett nytt. Detta gäller speciellt för resor utanför Schengenområdet.

Måste mitt pass vara giltigt i minst 6 månader när jag ska resa?

Ja, det generella svaret är att ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter att du har påbörjat din resa. Notera att en del länder kräver att ditt pass ska vara giltigt i 6 månader även efter att du lämnar landet.

Vad händer om man saknar giltigt pass

Om du saknar ett giltigt pass eller om passets giltighetstid är kortare än 6 månader kan det leda till att du inte släpps in i landet du ska resa till.

Varför finns regeln? Många länder i världen kräver att passet ska vara giltigt sex månader efter inresa och ibland även efter utresa. Många undrar varför regeln finns och det är en fråga som ambassader, researrangörer och resebyråer inte riktigt kan ge ett svar på – det bara är så.

Det kan handla om resenärens säkerhet. Om resenären exempelvis skulle hamna på ett sjukhus och måste stanna längre än sex månader så kan man få problem efter sjukhusvistelsen om passets giltighetstid har gått ut då man ska resa hem igen. Dock så har Sverige ambassader och konsulat i många länder i världen som direkt utfärdar nya pass eller provisoriska pass till svenskar utomlands.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram
Dela på email

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider