Utrikesgruppen

← Tjänster

Utrikesgruppen

Tjänster

Putin beordrar att gas som levereras till ”ovänliga länder” ska betala med rubel

Vladimir Putin

Ryssland kommer att fortsätta leverera gas till andra länder i enlighet med volymer och priser som fastställts i tidigare ingångna kontrakt.

Ryssland kommer att vägra att acceptera betalning för naturgasleveranser i ”komprometterade” valutor, inklusive dollarn och euron, och kommer att gå över till betalningar i rubel, sade president Vladimir Putin på onsdagen vid mötet med regeringen.

”Jag fattade beslutet att inom kortast möjliga tid genomföra åtgärdspaketet för transaktioner – vi börjar med det – för vår naturgas som levereras till de så kallade ’ovänliga’ staterna nu med ryska rubel”, sade presidenten.

Ryssland kommer att fortsätta att leverera gas till andra länder i enlighet med volymer och priser som fastställts i tidigare ingångna kontrakt, noterade Putin.

”Jag vill särskilt betona att Ryssland definitivt kommer att fortsätta leverera naturgas i enlighet med volymer och priser, prissättningsprinciper som fastställts i tidigare ingångna kontrakt”, tillade Putin.

Utländska konsumenter bör ha en möjlighet att göra nödvändiga transaktioner efter konvertering av gasuppgörelser med ovänliga länder till rubel, sade den ryske ledaren.

”Jag ber regeringen att ge ett lämpligt direktiv till Gazprom om att göra ändringar i effektiva avtal. Samtidigt måste alla utländska konsumenter ges möjlighet att utföra nödvändiga transaktioner”, sa Putin.

Artikeln är en översättning. Den ursprungliga artikeln går att läsa här.

Rysslands lista över ovänliga länder

Ryssland har tidigare utfärdat en lista över ovänliga länder under Ukraina-krisen. Moskva har godkänt en lista över länder och territorier som vidtar ovänliga åtgärder mot Ryssland, dess företag och medborgare i spåren av de stränga ekonomiska sanktionerna.

Enligt ett uttalande från den ryska regeringen inkluderar listan Albanien, Andorra, Australien, Storbritannien, inklusive Jersey, Anguilla, Brittiska Jungfruöarna, Gibraltar, EU:s medlemsländer, Island, Kanada, Liechtenstein, Mikronesien, Monaco, Nya Zeeland, Norge, Syd. Korea, San Marino, Nordmakedonien, Singapore, USA, Taiwan, Ukraina, Montenegro, Schweiz och Japan.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier