Räknas mascara som vätska på flyget

info@utrikesgruppen.se

Här kan du läsa om mascara räknas som vätska på flyget. Du som ska resa med mascara på flyget måste tänka på att mascaran måste förslutas i en genomskinlig necessär eller påse som får rymma max 1 liter. Mascara räknas som vätska och du måste förhålla dig till EU förordning när du reser med mascara i handbagaget.

Allt som räknas som vätska vid säkerhetskontrollen på flygplatser ska förslutas med en genomskinlig necessär eller genomskinlig påse. Eftersom att mascara räknas som vätska ska även detta förslutas. Reglerna finns i förordning (EU) 2015/1998 sedan den 1 februari 2016.

Genomskinliga necessärer och påsar uppfyller kraven och är speciellt framtagna till resenärer som ska passera säkerhetskontroller med vätska. Samtliga resenärer som reser med exempelvis mascara ska försluta produkten innan säkerhetskontrollen.

Krav på 1 liter

Necessärer har krav på att rymma max 1 liter och ska vara genomskinliga. När du går igenom en säkerhetskontroll på flygplatsen säkerhetskontrolleras ditt handbagage. En teknisk utrustning används för att kontrollera så att du inte bär på olaglig vätska.

Läs mer på Transportstyrelsen webbplats

Du kan läsa mer om vad som gäller för dig som ska resa och har vätska eller annan flytande fort med i handbagaget på Transportstyrelsen webbplats. Du kan också läsa exempel på produkter som omfattas av reglerna på förslutning med en genomskinlig necessär eller påse.

Länk till Transportstyrelsen webbplats.

Exempel på produkter som räknas som vätskor.

info@utrikesgruppen.se

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Senaste nytt

Skapa ett föräldramedgivande snabbt och enkelt online. Gäller för barn som reser med en vårdnadshavare, någon annan än sina vårdnadshavare eller ensam.

Sök