Resa med assistanshund på flygplan

Information om servicehundar och att resa med assistanshund / ledarhund.

Vanligtvis får assistanshundar resa med dig som förare helt utan kostnad i kabinen. Hunden undantas helt från bagageviktregler och viktbegränsningar som gäller för vanligt bagage. Det är dock väldigt viktigt att du kontaktar flygbolaget minst 48 timmar (helst tidigare) innan din avresa och berättar vilken hjälp du behöver och att du är i behov att ta med dig assistanshund.

En assistanshund / ledarhund behöver inte sitta i en bur när den reser i kabinen. Vissa regler kan skilja sig åt beroende på vilket flygbolag du reser med och till vilken land du ska resa till. Därför är det alltid viktigt att du kontrollerar med flygbolaget om vad som gäller för just din destination i god tid före resan. Flygbolagen kan komma att ställa några frågor om hunden, inklusive dess ras och hur stor den är. Flygbolaget bekräftar sedan att din hund får tillåtelse att resa med dig ombord.

Information om polishundar och räddningshundar på flyg

Polishundar och räddningshundar vanligtvis flyga. Polishundar och räddningshundar är oftast tillåtna i kabinen på alla flyg inom Schengenområdet. Polishundar och räddningshundar är också oftast tillåtna i lastutrymmet på direktflyg inom Schengen. Kontrollera alltid med flygbolaget om vad som gäller för just dig och din destination.

Flygbolagen kan komma att ställa några frågor om polishunden och/eller räddningshunden, inklusive dess ras och hur stor den är. Flygbolaget bekräftar sedan att din hund får tillåtelse att resa med dig ombord.

Resa med hund för känslomässigt stöd på flyg

Oftast får du resa med din hund för känslomässigt stöd till och från många destinationer i världen. För att du ska kunna resa med en hund för känslomässigt stöd behöver du informera flygbolaget i förväg med dokumentation som styrker att du har en emotionell eller psykisk nedsättning som är erkänd enligt DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Det intyget kan du få från din läkare.

Intyget bevisar att du behöver din hund för ett känslomässigt stöd som sällskap på din flygresa eller för någon aktivitet du har på destinationen. Bedömning görs av din läkare eller legitimerad behandlare inom psykiatrin som ansvarar för din vård. Vissa flygbolag kan komma att kräva bevis på att din hund just är tränad att fungera som ett känslomässigt stöd annars accepterar många flygbolag också vanliga hundar.

Kom ihåg att både du och dina hund måste uppfylla vissa krav, exempelvis säkerhetskrav innan resan med hunden godkänns. Du måste därför alltid kontakta flygbolagen 48 timmar innan avresas (helst tidigare) för att berätta mer om dig och din hund. Kontrollera alltid med flygbolaget om vad som gäller för just dig och din destination innan du reser med en hund för känslomässigt stöd på flyg.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier