Resa med barn från Arlanda

Ska du resa med barn från Arlanda flygplats?

Information om resor med barn från Stockholm-Arlanda flygplats. När barn ska resa utomlands finns det regler och andra viktiga saker att tänka på. Läs igenom information i denna artikel för att ta reda på vad som gäller på Arlanda.

Vid säkerhetskontrollen i Terminal 5 finns det en ingång tillgänglig för barnfamiljer. Terminalen ligger mot gaterna F26-F69. Denna säkerhetskontroll ger barnfamiljer en anpassad passering som är både snabbare och smidigare. Ni får ta med er barnvälling, barnmatsburkar och klämmisar i handbagaget genom säkerhetskontrollen och under flygresan. Sakerna måste dock kontrolleras innan.

Viktig information om ensamresande barn och barn som reser med en av föräldrarna eller någon annan person. Barn reser ofta ensamma eller med en av föräldrarna och blir då ofta föremål för extra kontroller. Därför är det viktigt att ni noga följer samtliga riktlinjer som flygbolag och länder har när det gäller dokumentation för minderåriga.

De flesta länder och flygbolag kräver ett godkännande från föräldrar om ett barn ska resa på egen hand, med någon av föräldrarna eller annan person, exempelvis en släkting. När barn reser från Arlanda går det att beställa ett intyg som styrker att föräldrar har godkänt resan. En sådan handling ska tas med under resan.

Säkra resor från Arlanda med barn

Kom ihåg att om flygbolag bedömer att det finns risk för dåligt flygväder och att det innebär svårt att landa kan de neka barnet att stiga ombord på planet. Detta för barnets säkerhet. Ditt barn kommer aldrig att lämnas ensam vid exempelvis förseningar. Du får alltid fullständig information om ditt barns resa.

Arlanda flygplats är en säker flygplats för barn. Här får barnet hjälp av flygbolagen att stiga ombord och hitta sin sittplats på planet. Många flygbolag låter barnen hälsa på kabinpersonal och presenteras närmare för den kabinpersonal som ska ta hand om barnet. Flygbolaget barnet ska resa med ser också till att den minderåriga överlämnas till rätt person på destinationen.

Många flygbolag tillåter inte att ensamresande barn får flyga om resan innebär ett byte av flyg. Om resan är direkt så är det alltid helt okej.

Nödvändig dokumentation för barn som ska resa

Kom ihåg att när barn reser utomlands är det på föräldrarnas ansvar att följa dem regler och lagar som krävs för inresa till ett annat land. Detta gäller även om barnet reser från Arlanda. Nödvändig dokumentation från minderåriga som reser från Arlanda är ett tillstånd som går att beställa här.

Boka resa under 18 år

Om ditt barn är under 18 år och ska boka resan själv har många researrangörer som krav att föräldrar ger sitt tillstånd att barnet både för boka och genomföra resan.

Samtliga krav på dokumentation gäller för barnets bästa och finns till för bland annat: Att förhindra och minimera riskerna med att barn reser utomlands mot sin eller föräldrarnas vilja.

Nödvändiga länkar om krav på dokumentation för minderåriga:

Uppdaterad information om krav på dokumentation för minderåriga som ska resa utomlands finns i tabellen här.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier