Resa med barn till KosovoBeställ fullmakt för resor med barn utomlands

Information till dig som ska resa med barn till Kosovo.

Som svensk medborgare har du visumfria resor till Kosovo med 90 dagar. Det går att resa både landvägen och luftvägen. Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. Det är därför viktigt att du ser till att ha med dig det som du tycker är viktigt för dig.

Pass krävs för inresa till Kosovo och måste vara giltig under hela din resa i landet. Svenska resenärer som reser som turister till Kosovo behöver inget visum för resor kortare än 90 dagar under en sex månaders period. Vill du stanna längre kan du förlänga din resa genom att ansöka hos polisen i Pristina.

Om du ska resa med barn till Kosovo kan det kräva extra förberedelser för att resan ska bli så säker och bekväm som möjligt.

Föräldramedgivande – för barn upp till 18 år

Föräldramedgivandet gäller för minderårigas utlandsresor och kan uppvisas till utländska eller svenska myndigheter, tullar, gränskontroller, kryssningsarrangörer eller flygbolag som kontrollerar att föräldern/föräldrarna har godkänt barnets resa.

Resa med barn till Kosovo – förberedelser

För barnets säkerhet kan du tänka på följande när ni reser till Kosovo.

Ibland kan barnet utsättas för en ökad risk för smitta, ta därför med dig ett litet reseapotek med det allra viktigaste. Kontrollera om du har en reseförsäkring som täcker hela resan. Anpassa resan efter barnets behov och ålder.

Ska du flyga med barn finns det enligt internationella bestämmelser ett förbud om att barn inte får sitta vid nödutgångarna i flyget. Detta av säkerhetsskäl.

Tänk på att packa ner eventuella läkemedel i handbagaget och samtidigt bör du också vara medveten om att olika regler för införsel av läkemedel gäller för olika länder.

Om ni reser med barn till Kosovo under sommaren kommer ni att befinna er i ett varmt klimat och det kan då bli en omställning i temperatur för barnet. Tänk på att det tar ungefär en vecka för kroppen att vänja sig vid varmare klimat. Skydda barn mot solen och var försiktig med att exponera barn med stark sol.

Ha alltid uppsikt över barn

Lämna aldrig barn utan uppsikt. Tänk på att ha extra koll när barn badar i hav, stranden eller andra platser då platserna kan vara farliga.

Kosovo är ett barnvänligt och till mestadels ett säkert land för barn att resa i.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp
Dela på telegram
Dela på email

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider