Ett minne för livet med våra små barn
Att resa med våra små barn är och ska vara ett minne för livet. Möjligheterna att få resa med våra små är ett oförglömligt minne som vi föräldrar tar med oss hela barnens uppväxt, för att inte glömma att vi tar med oss minnena livet ut även för oss själva.
Att resa med små barn kan ibland kräva extra förberedelser. Detta för att resan ska bli säker och så bekväm som möjligt, särskilt om du reser långt.
Vad är då viktigt att tänka på när man reser med barn? Det finns en hel del att tänka på och här nedan ska vi gå igenom vad som är viktigt att ha i åtanke när man reser med sina små barn. Vi kommer att gå igenom flera olika ämnen så som säkerhet, vaccinering och mycket mer.
Förberedelser inför resa med små barn
Att förbereda för små barns resa för första gången kan vara spännande men också oroande eftersom att allt är nytt. Har man tidigare rest själv behöver man ju bara planera sin resa för sig själv.
Bokning av flygbiljetter för spädbarn och barn
Bokar du flyg online till destinationen kan det vara en idé att höra med flygbolaget vilka regler som gäller för exempelvis barnmat, sittplats för barn och då speciellt för spädbarn. Exempelvis har du möjlighet hos vissa flygbolag att köpa en barnbiljett om du önskar så får barnet sitta bredvid dig men då kräver en del flygbolag att du har med dig en bilbarnstol, i annat fall får spädbarnet sitta i ditt knä.
På många flygbolag finns det också särskilda säkerhetsbälten som kopplar ihop med dig och barnet i ditt knä. Ibland finns det så kallade babyvaggor i anslutning till vissa säten där du kan lägga barnet. Kontakta flygbolaget i god tid innan avresan då babyvaggorna bör bokas i förväg.
Många gånger ingår incheckat bagage för en bilbarnstol och/eller en barnvagn. Reglerna varierar dock från flygbolag så man gör bäst i att höra direkt med det flygbolag man ska flyga med.
Störning i sömnen
Barnets kan få en störd dygnsrytm när ditt barn flyger mellan olika tidszoner. Ett tips många föräldrar själva ger är att flyga med barnet när barnet ska sova för att underlätta och minimera riskerna i att barnet blir skrämd i flyget.
Saker att packa ner på flyget till barnet
- Mat
- Leksaker
- Ombyten kläder
- Våtservetter
- Kräkpåsar
- Evenutella läkemedel
Mat och dryck för barn ombord på flyg – vad får man äta?
Många flygbolag och även flygplatser har stränga regler kring vad man får ha med sig på flyget. Regler avgöras i första hand av flygplatser där du behöver kontrollera med flygbolaget vad för man du kan ha med dig.
Den mat som serveras ombord varierar även den och man gör bäst i att direkt höra med flygbolaget vilken mat som serveras till barnen.
Tryck i öronen för barn – detta kan hjälpa
När flygplanet lyfter eller landar kan förändringar i lufttrycket orsaka öronsmärta. Här är några tips för att hjälpa barn att hantera detta:
- Amma barnet under start och landning om det är möjligt.
- Ge barnet något att suga på, som en napp eller en flaska med välling eller vatten. Om barnet kan dricka från mugg eller glas, låt barnet ta småslurkar vatten.
- Uppmuntra barnet att gäspa och svälja upprepade gånger.
- Om barnet kan, hjälp barnet att jämna ut trycket genom att hålla för näsan medan barnet försöker blåsa ut med stängd mun.
- Använd avsvällande näsdroppar eller nässprej vid behov under start och landning. För spädbarn kan saltvattenlösning i näsan vara till hjälp.
- Överväg speciella tryckutjämnande öronproppar för barn, som är tillgängliga i apotek eller resebutiker.
- Ett annat alternativ är en näsballong, som barnet använder för att blåsa upp med näsan, tillgänglig på apotek.
Mellanlandning vid långa resor
Inför ankomsten till ett varmt resmål, se till att barnet klär om till lättare kläder före landning.
Processen med säkerhetskontroller, att hämta ut bagage och transport från flygplatsen kan ta tid och vara utmattande. Därför är det klokt att spara lite dryck och eventuellt något att äta till efter landningen. Även om vissa länder inte tillåter att du för med dig livsmedel genom tullen, brukar det vara accepterat i transithallen.
Bo bra – bo svalt,
När barn reser till ett varmare land är det alltid att föredra att barnen får bo i svala rum med luftkonditionering och/eller fläkt.
Spädbarn under ett år är mer känsliga för värme på grund av deras oförmåga att effektivt reglera sin kroppstemperatur. Ammade barn brukar få i sig tillräckligt med vätska genom att amma oftare under varma dagar och behöver vanligtvis inte extra vätska. Barn som får bröstmjölksersättning kan däremot ges mer av denna vid behov.
När temperaturen stiger behöver ett barns kropp tid för att anpassa sig till värmen. Denna acklimatiseringsprocess tar normalt sett runt en vecka.