Resa med utgånget passBeställ föräldramedgivande för resor med barn

Information till dig som ska resa med ett utgånget pass. 

Ett pass som är utgånget är inte en giltig ID handling och således inte heller en giltig resehandling. Om ditt pass är utgånget och ska resa måste du beställa ett nytt pass.

Om ditt pass är utgånget och om du har behov av ett pass omedelbart för en specifik resa kan du ansöka om ett provisoriskt pass som hinner utfärdas innan din avresa.

För dig som är EU-medborgare finns det inget krav på att du behöver visa din identitetshandling eller pass när du ska resa mellan två Schengenländer. Du behöver heller inte visa upp ditt pass vid Schengenområdets gränser. Det är dock alltid bra att ha med sig ett pass då du kan behöva styrka din identitet för polis eller myndigheter i landet.

Kom ihåg att Schengenreglerna ger medlemsländerna utrymme att under särskilda omständigheter, vid hot mot den allmänna ordningen eller den inre säkerheten, införa tillfälliga gränskontroller som gör att landet kan avkräva dig pass för att du ska få komma in i landet. Det är alltså alltid bra att ha med sig sitt pass. Ansöka om ett nytt pass om du ska resa och ditt pass är utgånget.

Följande länder ingår i det gränsfria Schengenområdet:

Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Resa med utgånget pass

Innan du reser ska passet vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum och måste ha två tomma sidor för stämplar.

Att resa med utgånget pass går alltså inte och du kommer att bli nekad att exempelvis stiga ombord på ett flygplan om du ska flyga ut ur Schengenområdet.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier