Resa till spanien under 18 år

Foto: Daniel Prado


Besök Spaniens profil

Information till dig som är under 18 år och ska resa till Spanien.

Vårdnadshavarnas tillstånd för barns semesterresor utomlands finns till för att skydda barnen. När ett minderårigt barn ska resa utomlands utan vårdnadshavare rekommenderar Utrikesgruppen att man på resan tar med sig ett föräldramedgivande tillstånd från vårdnadshavaren/vårdnadshavarna som man vid behov eller vid fråga i landet kan visa för destinationslandets myndigheter och/eller för flygbolag eller researrangören innan avresan.

Ett tillstånd är en form av en skriftlig fullmakt från vårdnadshavarna. Utrikesgruppen tillhandahåller sådana fullmakter som heter föräldramedgivande. Föräldramedgivandet ges ut på engelska så att det ska kunna vara läsbart i hela världen. I dokumentet sammanställs bland annat uppgifter om resan och vårdnadshavarna. Ett föräldramedgivande finns till för att bland annat förebygga trafficking, som också är orsaken till att myndigheter och tullar i världen ibland har strängare kontroller när barn är ute reser. Kontroller sker inte specifikt bara för ett barn reser ensamt utan myndigheter i världen arbetar på olika sätt. Med ett föräldramedgivande kan barnet som reser direkt visa för myndigheter att barnet har rätt att resa så som det anges i resedokumenten om en sådan fråga skulle komma från myndigheter i destinationslandet. Kontrollera vilka regler som gäller för just er resa med flygbolaget, researrangören eller ambassaden för det landet ni ska resa till. Olika regler gäller för olika länder. Resa till Spanien under 18 år – föräldramedgivande Här kan du beställa ett föräldramedgivande när du ska resa. Föräldramedgivandet ges ut på engelska och har en begränsad giltighetstid som sträcker sig från avresedatumet fram till hemresan. Läs mer om villkoren och om föräldramedgivandet här

Spanien som resmål

Spanien är ett säkert resmål och hit reser många svenskar varje år. Landet är bland den mest populära destinationen bland svenska resenärer. 

Svenska vintrar brukar locka tusentals svenskar att helt eller delvis bosätta sig i Spanien.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier