Resa utan pass till Italien

Svenskar medborgare som reser till Italien kan resa utan pass. Det finns inget krav på pass för resor till Italien men det finns en stark rekommendation att du har med dig ett nationellt id-kort eller ett pass om du skulle behöva styrka dina identitet i Italien. Exempelvis kan myndigheter eller flygbolag kräva att du styrker din identitet.

Du får resa till Italien utan att medföra pass men tänk på att du under resans gång kan komma att behöva styrka vem du är. Om destinationslandet Italiens myndigheter vill ta reda på vem du är eller om du ska använda samhällstjänster i landet kan det bli problematiskt om du inte har med dig en godkänd id-handling i Italien.

Godkända resehandlingar och identitetshandlingar för svenskar på besök i Italien är nationellt id-kort och pass. Andra svenska id-kort och körkort är inte giltiga id-handlingar i Italien.

Om du inte har ett nationellt id-kort kan du ansöka och beställa ett hos Polisen. Det tar normalt sätt maximalt 5 dagar för att hämta ut ett nationellt id-kort.

Om ditt barn ska resa utomlands

Observera att länder och flygbolag ställer extra krav när minderåriga ska resa utomlands. Som vårdnadshavare ligger det på ditt ansvar att ansöka om en resefullmakt för barn. Tillståndet gäller för barn som reser ensam, med en av vårdnadshavarna eller en tredje person. En tredje person kan vara lärare, granne, familjevän eller annan relation.

Krav på resefullmakt för barn finns till för att skydda barns resor utomlands och minimera riskerna med bortförande av barn.

Ta reda på om du kan resa utan pass till andra länder

Läs hela tabellen här för att ta reda på vilka länder du kan resa till utan pass. Som svensk medborgare har du fördelen att resa utan pass till många flera länder än Italien.

Utrikesgruppen

Utrikesgruppen

En tjänst från UG.se

Gör en destinationskoll här

Kontrollera att du uppfyller alla officiella inreseregler till ett land. Det är på ditt ansvar att ha koll på vilka regler som gäller för att du ska få resa.

Våra tjänster & dokument

För dig som behöver hjälp i olika ärendet så har vi samlat våra tjänster på en och samma plats

Kategorier

.

Senaste nyheter

Senaste reseguider

Eller sök i specifika huvudkategorier